Prelivene ruzice/puzici


Najbolji recepti su oni koji su se pravili cesto ili se prave, kad se sveska sa receptima otvori sama na tu stranu ili kad je sama stranica malo "musava" zato sto se cesto pravilo. Jedan od tih recepata je ovaj. Mene seca na detinjstvo. Pecene i ohladjene ruzice su meke, mirisne i veoma ukusne. Recept je iz sveske moje mame.

  • 700 brasna (+/- 100gr)
  • 3dcl mleka
  • 3 zumanca
  • 1 kafena kasicica soli
  • 2 kafene kasicice secera
  • 1 kocka kvasca + mleko za kvasac + secer za kvasac (ili suvi kvasac, ako neko vise voli da ga koristi)

Kvasac izmrviti u solju, dodati secer i malo mlakog mleka. Kad nadodje kvasac, umesiti testo sa svim navedenim sastojcima. Testo ne treba da bude ni meko ni tvrdo - srednje. Cak iako se lepi malo - nije strasno. Prekriti ga i ostaviti da naraste (vreme zavisi od temperature, generalno ako je prostorija toplija, testo brzo naraste).

Naraslo testo razviti oklagijom. Ne treba da bude tanko razvuceno, dovoljlno je da bude 0,5cm ili kako neko kaze prst debljine. Razvijeno testo premazati sa sledecom smesom i posuti sa suvim vocem:

  • 100gr margarina (sobne temperature, da se lakse razmaze).
  • 2-3 supene kasike secera
  • vanil secer (nista bez njega)
  • suvo grozdje, brusnice, suve kasije (seckane) ili vec neko suvo voce po zelji

Premazati testo sa margarinom, posuti sa secerom ravnomerno i sa suvim vocem. Meni se najvise dopada sa brusnicama ili sa suvim grozdjem, mada ni sa kajsijama nije lose. Premazano i posuto testo urolati (kao strudlu), seci na komade debljine 3-4 cm (2-3 prsta debljine). Redjati u podmazan i posut brasnom pleh (onaj sto se dobije uz rernu). Prilikom redjanja ruzica, obratiti paznju da ima dosta prostora izmedju, zato sto narastu. Prekriti pleh i ostaviti jos nekih 10-ak minuta da narastu dodatno. Ugrejati rernu malo i staviti da se pece. Zatim pripremiti preliv:

  • 3-4 dcl mleka (obicno stavim 4 dcl)
  • 4 kasike secera
  • vanil secer

Staviti mleko sa secerom da se skuva, bitno je da se secer lepo rastopi. Ruzice se peku ukupno oko 30 minuta, na nekih 10-ak minuta pre kraja pecenja izvaditi ih iz rerne i lepo preliti sa tolim mlekom. Vratiti u rerni i peci ih dok ne porumene lepo. Pecene izvaditi, ostaviti da se ohlade malo pre konzumiranja.

Obicno ide pitanje, kako da znamo da je vreme za prelivanje? Sve zavisi od same rerne, ali generalno kad ruzice pocnu da rumene (tek pocnu), izvaditi iz rerne i preliti. Posle prelivanja, potrebno je jos 10-ak minuta da se ispece. Ukoliko vam se cini da je kolicina mleka prevelika - ne brinite, ruzice sve lepo upiju.

14 коментара:

Dilajla је рекао...

Mogu zamisliti miris kad si ih pekla koji se širio tvojom kuhinjom,dugo ih nisam pekla ovo mi je mali podsjetnik na njih.

Bite my cake је рекао...

obožavam ružice! Ja najčešće radim s cimetom i narančom. Krasno izgledaju ove tvoje

What's for dessert? је рекао...

Izgledaju prekrasno, kao da su pahuljasto mekane. Moram isprobati recept.

maxi је рекао...

Moj prvi recept na blogu je bio za kolač koji se zove havajske ruže, a veoma liči na ovaj. Samo što sam ja (početnica :)) zaboravila da ga zalijem mlekom, pa me je neko u komentarima podsetio. Nešto kao buhtle zalivene mlekom. Ovo isto izgleda predivno.

Nada је рекао...

Odlične su, jako jako fino izgledaju!

mignonne је рекао...

Divne su ti ove ruzice, vec mogu da osetim kako fino mirisu, uz soljicu caja ili tople cokolade, mmmmm...:)))

Tanja Leković је рекао...

Da samo znaš koliko već tražim ovaj recept! Jela sam ovakve nekakve ružice (slične ili iste) i bile su sočne, fine, topile se u ustima. Nikako nisam mogla da nađem kako da napravim preliv. Hvala za recept!

stocicu postavi se је рекао...

za mene je ovo sa prelivanjem potpuno novo:)) jako mi se sviđa recept!

Branka - byB је рекао...

Predivno izgledaju, a mogu tek zamisliti kako su mirisne i mekane. Odlične !!

Zelja је рекао...

Hvala vam svima na pohvalama!

Tamara, nisam ih nikad pravila sa cimetom i narandzama. Deluje zanimljivo. Kod mene su se uvek pravile samo sa svuvim vocem (grozdje, kajsije, brusnice.... )

maxivida, sad sam pogledala kod tebe na blogu, slican je recept. Ne znam kako je bio originalan naziv recepta, ali je zapisan samo kao prelivene ruzice/puzici.:)

Opasna, nema na cemu. Jeste, ruzice su meke i kad se ohlade i narednog dana, ako ostane koja. ;)

Casa de vainilla је рекао...

Volim ovaj tip peciva! Zalivanje mi je novina, probam prvom prilikom.

Unknown је рекао...

Predivno izgledaju,baš bih sad jednu probala!

mirjana је рекао...

Lijepe su i zovu po jos !!!!
Danas sam pravila cimet ruzice sa dizanim tijestom u koje ide kuvani puding.....

Tina Vesić је рекао...

Baš su lepe :)
Volim suve kajsije izuzetno, tako da znam da su sigurno mnogo ukusne :)