tag:blogger.com,1999:blog-82167899573847086562024-03-13T02:30:17.887+01:00Pippi u kuhinjiZeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.comBlogger138125tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-42476622896251686162015-04-12T09:58:00.002+02:002015-04-12T09:59:11.127+02:00
Hristos Vaskrse!
Srecan Uskrs!
Zeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-50338452606630392292015-02-17T16:55:00.001+01:002015-02-17T17:01:52.503+01:00Domaći keks
Kod mene u kući se ovaj recept naziva domaći keks, negde ga nazivaju keks na mašinu. Prilikom pravljenja koristila plastičnu mašinu koja liči na pištolj (Zenker Back -Freude, Gebäck - und Sahnespritze). Inace postoji i mašina kao za mlevenje mesa, samo sa dodatkom za keks, takođe pojedine mašine za sečenje rezanaca imaju dodatak za keks.
Osnovni recept (star xzy godina):
Zeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-35756582482603703112015-02-06T17:02:00.001+01:002015-02-17T16:56:56.579+01:00Cimet keks
250gr brašna
1 prašak za pecivo
100-120gr šećera u prahu
10gr cimeta
100gr maslaca ili margarina sobne temeprature
1 jaje
Pomešati 3/4 količine brašna sa praškom za pecivo, šećerom i cimetom. Umesiti suvi deo (brašno, pp, šećer, cimet) sa maslacem i jajetom. Dodati ostatak brašna i doratidi testo rukom na podlozi. Razviti oklagijom testo (debljine ne veće od 1cm) i Zeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-12630214228926635112015-01-31T09:33:00.001+01:002015-02-01T09:10:59.380+01:00Svetosavske perece
Januar mesec, igra kuVarijacije i tema je Svetosavske perece, koji je napisala Jafi.
Sastojci:
300gr oštrog brašna
500r mekog brašna
40gr sveže kvasca
malo šećera
1 kašicica soli
2dl toplo mleka
3dl tople vode
Premaz:
1 jaje
Slani preliv:
3 kašike mekog brašna
1 kašika soli
po potrebi hladne vode
Način pripreme:
Izmrvriti kvasac, dodati malo šećera i malo mlakog Zeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-57324712873353411932015-01-07T08:42:00.001+01:002015-01-07T08:42:14.080+01:00Zeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-7039388272464902492015-01-01T00:00:00.000+01:002015-01-07T08:41:14.269+01:00
Срећна нова година!
Glückliches neues Jahr!Happy New Year!
Felice anno nuovo!Srecna Nova godina!
Zeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-950576369145462442014-09-06T17:28:00.002+02:002014-09-06T17:28:54.314+02:00Kolac sa kockicama jabuka
3 jaja
1 supena kašika tople vode
1,5 šolje šećera (može i manje ukoliko su jabuke slatke)
1 prašak za pecivo
2 šolje mekog brašna
1 šolja ulja
0,5kg seckanih nakiselih jabuka ili jabuka po želji
Umutiti belnaca, dodati kašiku tople vode i šećer. Kad se sve lepo sjedini dodati brašno, prašak za pecivo i ulje. Na kraju dodati seckane jabuke na kockice i sve lepo varjačom Zeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-76071094695981936522014-07-20T19:54:00.001+02:002014-07-20T19:58:02.827+02:00Mafini sa breskvama odnosno Pfirsich - Muffins
Sezona breskvi je počela i sve se vrti oko njih u poslednje vreme. Recept za ove mafine sam pronašla na sajtu Chefkoch. Malo sam ga modifikovala, tj umesto breskvi iz kompota, koristila sam sveže ubrane breskve i smanjila sam količinu šećera.
Sastojci (kako sam ih ja pravila):
50gr margarina/maslaca
40gr šećera
3 kapljice arome od limuna
vanil šećer
2 jaja
125gr brašna
prašak za Zeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-20215283213884076572014-04-20T11:40:00.000+02:002014-04-20T11:40:00.892+02:00Puž pogača
Testo:
1 kocka kvasca svežeg
400 ml mleka mlakog
1 jaje
1 žumance
100gr margarina (sobne temperature)
kafena kašičica soli
malo šećera (za kvasac)
800gr brašna (plus/minus 100gr, ne može se određeno reći koliko tačno grama treba)
Premazivanje:
1 belance
kim/susam/so/mak po izboru
Izrvrti kvasac u šolju, dodati kašičicu šećera i malo mleka, ostaviti da nadođe. Zeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-46558254913413249302014-04-20T09:45:00.000+02:002014-04-20T09:45:01.414+02:00
Hristos Vaskrse!
Srecan Uskrs!
Zeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-44922571321839883502014-02-02T21:51:00.000+01:002014-02-02T21:51:00.670+01:00Limun - vanila mafini
2 jaja
1 kisela pavlaka (čaša)
narendana kora i sok od 1 limuna
90gr margarina sobne temperature
100-150gr šećera
vanil šećer
prstohvat soli
par kapi arome vanile
250gr brašna
1 prašak za pecivo
Umutiti jaja, sa prstohvatom soli, šećerom, vanil šećerom. Zatim dodati ostale tečne sastojke. Kad se masa lepo sjedinila dodati postepeno ostale suve sastojke. Kalup za mafine obložiti Zeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-5895558824337419102014-01-12T10:19:00.000+01:002014-01-12T10:19:17.653+01:00Toblerone
250gr margarina
100gr kakaa ili 200gr čokolade (bolje je sa čokoladom)
200-250gr šećera
vanil šećer
4 jaja
200gr susama
500gr mlevenog keksa
U posudi sjediniti susam i mleveni keks. Ne treba odmah uzeti celu količinu, već 3/4. U zavisnosti od samog keksa, nekad nije potrebna cela količina, a i lako se doda ako nedostaje. Umutiti jaja sa šećerom. U šerpi rastopiti margarin. Zeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-89216167164617082422014-01-01T22:12:00.000+01:002014-01-01T22:27:16.130+01:00Danski keksići
Decembarske kuVarijacije - tema danski keksići sa bloga mignonne, krecemo
Nisam odavno učestvovala u ovoj blogerskoj igrici, ali kad sam pročitala da je tema danski keks - odmah sam znala da se ovaj put neću izvući. Volim da pravim ovakve kolače/kekse. Mogu da stoje, ako se dobro "sakriju". Špric za kekse nisam koristila, zato sto me poslednji put kad sam pravila nije nešto Zeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-14976224954798743032014-01-01T00:00:00.000+01:002014-01-01T00:00:07.504+01:00
Срећна нова година!
Glückliches neues Jahr!Happy New Year!
Felice anno nuovo!Srecna Nova godina!
Zeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-52225657945889464722013-12-27T11:31:00.000+01:002013-12-27T11:31:38.594+01:00Kukuruzni keks
Brusnica - tema ovomesečne igre Ajme, koliko nas je, koju je zadala Zorica, Cooking with Zoki.
U originalnom prepisu recepta, navedeno je suvo groždje, ali zbog navedene igre koristila sam brusnice.
1 šolja kukuruznog brašna
2 šolje pšeničnog brašna
1 prašak za pecivo
125gr margarina
1/2 šolje šećera
vanil šećer
malo soli (na vrh noža)
1 -2 jaja (zavisnosti od veličine)
okoZeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-45710937325248339542013-12-26T11:33:00.000+01:002013-12-26T11:33:20.500+01:00Slatki hleb sa makom
1,5 šolja mekog brašna
3/4 šolje šećera
vanil šećer
3 kašike maka
prašak za pecivo
2 jaja
1,5dl mleka
1dl ulja
malo soli
Pomešati brašno, šećer, vanil šećer, mak, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi umutiti jaja, mleko i ulje. Tečnu smesu pomešati sa suvom smesom. Sjedinjeno testo izliti u kalup za hleb (22x11) ili u neku drugu posudu za pečenje. Hleb se peče oko 50-60 minuta. Ukoliko Zeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-80564996618782583052013-12-07T23:08:00.000+01:002013-12-07T23:08:26.428+01:00Galete sa eurokremom
125gr margarina
100gr šećera (može i manje, ukoliko je krem koji se dodaje slađi)
1 vanil šećer
malo soli
3 jaja
250gr brašna
50gr gustina
1 prašak za pecivo
1/2 šolje mleka (približno 1 dcl)
100gr eurokrema, cipiripija ili već drugog krema prema izboru
Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca sa kašikom ledene vode umutiti u čvrst sneg. U drugoj posudi, umutiti margarin, šećer, vanil šećerZeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-60850481059547952712013-12-02T20:57:00.000+01:002013-12-02T20:59:20.668+01:00Domaci keks ili keks na stari nacin
200 gr masti ili 250 gr margarina (lično, više mi se dopada kada se koristi mast, pogotovo ako je domaća)
3 jaja
200gr šećera (može i koji gram manje)
vanil šećer
700-800gr oštrog brašna
prašak za pecivo
Varjačom umutiti mast/margarin sobne temeprature, dodati jaja, šećer, vanil šećer i jedan deo brašna pomešan sa praškom za pecivo. Postepeno dodavati ostatak brašna i na kraju testo Zeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-77410776223331806842013-08-08T18:00:00.000+02:002013-08-08T18:00:00.644+02:00Griz kolac
3 jaja
3 - 4 supene kasike pekmeza, dzema, marmelade (najbolje domace proizvodnje)
1/2 solje secera (moze i manje, ukoliko je pekmez/dzem/marmelada sladja)
1 vanil secer
1 solja mleka
1 solja ulja
1 solja brasna
1 prasak za pecivo
1/2 solje griza (psenicnog)
Umutiti penasto jaja sa secerom, zatim dodati pekmez. Kad se sve lepo umuti, dodati mleko, ulje i ostale Zeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-87265166934739813202013-06-02T21:47:00.000+02:002013-06-02T21:47:39.581+02:00Mafini sa cokoladom i visnjama
Tecni sastojci:
2 jaja
1/2 solje mleka
1/3 solje ulja
2 supene kasike pavlake (kisele)
Suvi sastojci:
2 solje brasna
1/3 solje secera
vanil secer
prasak za pecivo
seckana cokolada (oko 50 - 60 gr)
visnje (jedna solja, ociscenih visanja).
Mikserom lagano umutiti tecne sastojke, zatim dodati sjedinjene suve sastojke. Kalup za mafine obloziti korpicama ili premazati Zeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-31373015762538381422013-01-06T11:00:00.000+01:002013-01-06T11:00:02.646+01:00Keks sa pomorandzom
125gr margarina sobne temperature
125gr sira (krem sira, ella sir, moze i pola kolicine pavlake i pola sira....)
100gr secera u prahu + vanil secer
1 jaje
naribana korica od 1 pomorandze
1 - 2 kasike soka od pomorandze
350-400 gr brasna
1/4 kafene kasicice sode bikarbone
Margarin, sir umutiti miskerom, zatim dodati secer, sodu bikarbonu. Kad se sve lepo sjedni dodati jaje, sok od Zeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-45998262637868659762013-01-01T00:00:00.000+01:002013-01-01T00:00:19.740+01:00
Срећна нова година!
Glückliches neues Jahr!Happy New Year!
Felice anno nuovo!Srecna Nova godina!
Zeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-24121867196123776892012-09-30T08:13:00.000+02:002012-09-30T08:13:00.227+02:00Cinnamon Sugar Pull-Apart Bread - kuvarijacije
Prosli su raspusti, odmori i nema vise izgovora zasto ne pisem. Prelepa i mirsna poslastica za pocetak novog pisanja -je ujedno i tema blogerske igrice Kuvarijacije. Inace tema recept je sa bloga Zaboravljene poslastice - Strast sa sećerom i cimetom.
Testo:
370gr brasna (+/- 50 gr)
30 gr secera
kesica suvog kvasca ili jedna polovina sveze kockice kvasca
pola kasicice soli
Zeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com8tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-70127410101960923902012-05-03T08:30:00.001+02:002012-05-03T08:40:07.760+02:00Limun mafiniSuvi sastojci:300gr brasnaprasak za pecivona vrh noza sode bikarbone100gr seceravanil secernarendana korica od limunaTecni sastojci:2 jaja250ml jogurta80gr rastopljenog margarina (rastopiti ga u serpici i blago ohladiti, ne sme da prokljuca)sok od jednog limuna Umutiti lagano (mikser na min brzini) jaja, sa jogurtom, margarinom i sokom od limuna. Zatim dodati sjedinjene suve sastojke. Takodje sveZeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-8216789957384708656.post-39322355869872657322012-04-30T19:00:00.002+02:002012-04-30T19:12:49.260+02:00Uskrsnji venacU aprilskom krugu blogerske igre Kuvarijacije, pravio se Uskrsnji venac, ciji je recept napisala Snjeza na svom blogu Vrtaljica.Testo:500 gr brasna1 kocka svezeg kvasca (moze i suvi, prema izboru)100 gr šećera250 ml toplog mleka50 otopljenog margarina (maslaca, prema izboru)1 zumanceIzmrviti kvasac, dodati malo secera i mlakog mleka i ostaviti da nadodje. Naravno ko koristi suvi kvasac, ovak Zeljahttp://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com6