Nana Anine kiflice sa sirom iz dzaka brasna


"Svaki tekstualni zadatak treba citati tri puta." - tako je govorila moja uciteljica kad je pokusavala da nam objasni te "teske" tekstualne zadatke. Prvi put se cita da se vidi sta se trazi, drugi put se cita da bi se zapisali podaci, a treci put se cita da bi se proverilo. Naravno, sad i ja svoje djake ucim da se cita tri puta, zato sto je taj "recept" najbolji. Jedino sto ja u poslednje vreme ne citam zadatke tri puta.....

Kuvarijacije je blogerska igrica i za mesec novembar je izglasan recept koji je napisala Taci na svom blogu U dzaku brasna - Nana Anine kiflice sa sirom.

Sastojci:
  • 500gr brasna (potrosi se oko 450 gr)
  • 1 kafena kasicica soli
  • 1 kafena kasicica secera
  • 1/2 kocke kvasca (kocke su od 40gr, znaci 20gr je potrebno)
  • 250ml toplog mleka (od ove kolicine se uzme malo za kvasac)
  • 1 zumance (belance ide za premaz)
  • 80ml ulja
  • 175gr margarina (ja sam potrosila nesto manje, mozda je bilo oko 130 -150gr)
  • 200 - 300 gr sira (kod mene je bilo 200gr)
  • 1 jaje za fil
  • krupna so, kim, lan ili vec po zelji za posipanje

Izmrviti kvasac u solju, dodati malo secera i mlakog mleka. U posudu u kojoj ce se mesiti sipati malo brasna, dodati so, zumance, ulje, mleko i nadosao kvasac. Umesiti meko testo. Ja sam potrosila 450gr brasna. Prekriti testo krpom, ostaviti da se udvostruci. Kad je testo naraslo, prebaciti ga na radnu povrsinu, podeliti ga na 8 jufki. Svaku jufku razvuci u "tacnicu". Kako ce se spajati u parovima, jednu premazati maragrarinom i prekriti sa drugom. Tako uraditi sa ostalim. Ukupno ce biti 4 spojene "tacnice". Sad svaku "tacnicu" razvuci oklagijom, iseci na trouglove i filovati sa sirom koji je umucen sa jajetom. Uviti kiflice poredjati ih u pleh ili tepsiju. Umutiti belance dobro i cele kiflice premazati sa umucenim belancetom. Kao dodatak na svaku kiflicu staviti kockicu margarina i posuti ih sa kimom, soli ili vec necim po sopstvenom izboru. Staviti da se peku. Pecene ostaviti da se ohlade i uzivati kasnije u ukusu. Podrazumeva se da se pleh ili tepsija u kojima se hlade, sakrije od ostalih.

Detaljan postupak pravljenja (u slici i reci) napisala je Taci i mozete da procitate ovde. Hvala na detaljnom opisu.

Sad da se vratim na pocetak. Prvo citanje uradjeno, drugo takodje, ali trece nije i tu je bila moja greska. Umesto da cele kiflice pramazem sa umucenim belancetom, ja sam stavljala po kasicicu na svaku kiflicu. Tek kad sam stavila da se peku, procitala sam taj treci put, ali je bilo kasno da se vadi iz rerne. Kiflice su savrsnog ukusa, meke i mirisne, samo sto kod mene nije "krckalo" puno kako treba. Tako da sledi popravni... ( a i slike nisi sjane, aparat me nije hteo slusati).

Rezime svega, da li citali recept jedan put ili dva put ili tri put - kiflice treba probati i praviti. Odlicne su.

15 коментара:

Casa de vainilla је рекао...

I meni se to cesto desava, ponekad mi ni tri citanja ne bude dosta.
Ovaj put sam omasila motanje, sve sam radila kao Tanja a negde sam fulala i, sto je najgore, nemam pojma gde.

Kiflice ti izgledaju super, a krckavost ces vec nadoknaditi sledeci put :)
Pozdrav

Branka - byB је рекао...

Ja sam sve pročitala i više nego tri puta, pa čitala još i dok sam radila i ...., napravila ne jednu nego i malo više greškica, pa i ovo sa bjelanjcem :)
U svakom slučaju kiflice su baš super , i ti si svoje jako lijepo napravila !

Nale Coolinarija је рекао...

O, kako su mi poznate reči sa početka...
Ne brini, ja tu ništa ne bih dirala:) a, drugi put sve ćeš ti po receptu, kako treba, od reči do reči:)
Pozdrav

Bite my cake је рекао...

slažem se, stvarno su odlične!

Nina је рекао...

e meni se u posljednje vrijeme dešava da pročitam samo jednom nabrzinu i površno pa ispadne sasvim drugi recept na kraju, ali nije to bitno dok god je jestivo sve što ispadne a tvoje kiflice su i više od toga

Maja Babić је рекао...

Dešava se svima da nešto previde, a ovo je baš sitan previd, tj. ništa ne utiče na uspešnost samih kiflica, baš su simpatične s tom kapicom :)
Slatke su ti tako malene i buckaste, a ukus im je stvarno odličan, zarazne su skroz...
Pozdrav!

Наташа је рекао...

Jao Zeljo, kako mi je poznata prica iz tvog uvoda. Samo i ja nikako da naucim da se cita tri puta. I da se provjerava. :))))) Bas si me nasmijala. :))

I ja sam fulala sa bjelanjkom, nisam ga umutila kao sam, pa sad i ja moram na popravni, ali sta cemo. Sta se mora nije tesko. :) Posebno ako se radi o ovim kiflicama. I bez obzira sto si bjelanjce stavljala samo na sredini, kiflici ti izgledaju bas super. A okus, da. Znamo kakav im je. Visestruko provjereno. :)

mignonne је рекао...

Sad si me nasmejala sa komentarom na kraju, ali bez obzira na sve mislim da su kiflice sasvim fino uspele i ova "kapica" od belanaca izgleda tako chic na njima... pssst, ja obicno kazem da je recept upravo takav i trebao da bude, hihhi.:))) pozzzz

Tina Vesić је рекао...

Baš su slatke ovako bucmaste i s kapicom :))

Maja је рекао...

Zeljo,verujem i da su ti sa kapicom bile jako ukusne,jer tako izgledaju,meke,bucke:))

Dilajla је рекао...

Ma lijepe su i bez trećeg čitanja.

Unknown је рекао...

Slažem se,kiflice su odlične.Eto ti razlog da ih napraviš opet :)

Tanja Leković је рекао...

Uprkos "propustu" sa premazom, verujem da nije smetalo da nestanu u trenu i da se traži još. Odlične su!

Tanja је рекао...

Jao Zeljic, pa ja tu penicu od belanaca mnogo volim, da sam bila blize sve bih vam to poskidala i pojela LoL.

Sada obavezno moras na porpavni, verujem da ce moj drugar da se buni, ali ti mu se izvini u moje ime sto te teram da pravis hihihi.

Odlicne su kiflice, sad bi smazala koju.

Zelja је рекао...

Hvala vam svima na lepim recima. Lako je reci lepe reci, kad je recept SAVRSEN!
Nataša, mislim da nam popravnim ovog tipa nece tesko pasti. ;)

Draga Taci, hvala ti za recept jos jednom. Pojedinci se raspituju da li ima jos nesto zanimljivo u dzaku brasna ;)