Sutlijas - Slatka riza - Milchreis sa sljivama


O premanju sutlijasa vec sam pisala. Osnovna mera, tj kolicine su sledece:

  • 500ml mleka
  • malo soli (bas malo)
  • 10gr margarina (1 kafena kasicica)
  • 30gr secera
  • vanil secer
  • 125gr pirinca (okruglog zrna)

Mleko, sa soli, margarinom, secerom i vanil secerom staviti da provri. Kad prokuva dodati pirinac, promesati i poklopiti. Smanjiti vatru i ostaviti 30-40minuta da lagano kuva. Prilikom kuvanja, ne pomerati poklopac. Idealno je da se koristi providni poklopac.

Kompot od sljiva

Nema odredjenih mera, prosto prema ukusu. Sljive oprati, ocistiti i iseci na polovine ili na cetvrtine (prema zelji), staviti u serpicu, dodati vode tek toliko da budu u vodi (veoma malo), staviti da se kuvaju. Pred kraj kuvanja dodati secera po ukusu. Obratiti paznju, ukoliko su sljive sladje, da se ne pretera. Ovako spremljen kompot je idealan da se koristi za prelive, zato sto je gusci.

Sipati spremljen pirinac preliti ga sa kompotom i uzivati.


Jos jedna ulaznica za blogersku igru Ajme, koliko nas je. Ovog meseca tema je sljiva, a temu je zadala Snjeza sa bloga Vrtaljica.

5 коментара:

Lenka је рекао...

Još od detinjstva ovo mi je jedna od omiljenih poslastica :)))

Taci је рекао...

Ovo je jako zanimljiva kombinacija, mada mi nemamo nesto obicaj da klopamo sutlijas.
Sa tako nekim prelivom ili pekmezom/dzemom serviram tako sto to nesto ide na dno cinijice pa odozgo sipam sutlijas, sto mu na kraju dodje na isto kad se zbucka. :))

Dzoli је рекао...

Sutlijas redovno pravim..i volim ga posut cimetom.A kad se doda jos i voce to ej posebna poslastica:)

Irena је рекао...

Odlična kombinacija pirinča i voća :)

Zelja је рекао...

Hvala!
Ja volim sutlijas u svim oblicima. Mada sa vocem mi je ipak nekako najdrazi, jos ako je kompot malo gusci.