Umesto da juce spremim neki lagani kolac zbog vrucine koja je bila, ja sam se odlucila praviti ove kiflice. Na polovini spremanja mi je doslo da odustanem, previse je bilo vruce, a i margarin se topio od pogleda . Definitivno posle ovog pravljenja, cekam hladnije dane.
Cimet kiflice ili Franzbrötchen kako se zovu u Nemackoj, popularno pecivo u severnom delu. Volim da ih jedem. Recept je preuzet od mame, a ona ga je pronasla u nekom casopisu (ne znam tacno kom).
Testo:
Cimet kiflice ili Franzbrötchen kako se zovu u Nemackoj, popularno pecivo u severnom delu. Volim da ih jedem. Recept je preuzet od mame, a ona ga je pronasla u nekom casopisu (ne znam tacno kom).
Testo:
- 500-600 gr brasna
- 1 kvasac svezi
- 70gr secera
- 250ml mleka
- 70gr margarina
- 1 mala kasicica soli (bas mala)
- korica limuna
Sipati polovinu brasna u posudu, dodati so, napraviti udubljenje u brasnu izmrviti kvasac, dodati secer i polovinu mleka. Ostaviti tako kvasac da nadodje.
Kad je kvasac krenuo "da radi" dodati ostale sastojke i umesiti testo. Doraditi testo rukom, potrebno je da bude meko. Sto se tice kolicine brasna, obicno mi je potrebno oko 550 gr. Kako ne volim da rendam koricu od limuna, ja dodajem malo soka, od 1/8 limuna. Testo ostaviti da odstoji 40-60 minuta.
Fil:
- 1 margarin (iz frizidera)
- 200gr secera (kristal)
- 2 kasicice cimeta
- po zelji suvo grozdje moze da se doda
Kad je testo nadoslo, oklagijom ga razvuci na velicnu oko 30x35 cm. Ne mora da bude tanko razvuceno. Margarin izvaditi iz frizidera, seci na takne listice i redjati na polovinu testa. Kad je polovina testa prekrivena margarinom u listicima, preklopiti drugu polovinu testa preko, dobro ucvrstiti krajeve. I opet oklagijom preci preko testa i razviti ga na velicinu 30x40. Zatim testo preklopiti na tri dela i ostaviti u frizider da se hladi 15-20 minuta.
Za to vreme pomesati secer i cimet. U prodaji moze da se pronadje vec gotov cimet secer, ali mi za ove kiflice vise odgovara da sama pomesam. Volim ukus cimeta, tako da cesto dodam malo vise
Izvaditi testo iz frizdera, oklagijom ga razvuci tanko (koliko se moze). U orginalnom receptu pise da se razvije na 80x50, ali kako sam podelila testo na dva dela velicina na koju sam razvlacila je bila manja.
Razvuceno tesno, premazati sa malo hladne vode. Ne treba puno, tek toliko da se secer lakse "zalepi" za testo. Posuti secer sa cimetom po testu. Moze se preko secera dodati i suvo grozdje, ali kako pojedinci ga kod mene kuci ne vole, nisam dodavala.
Zatim od sire strane uvijati ga poput strudle. Iseci testo na komade velicine 5 - 6 cm. Svaki komad testa na sredini pritisnuti varjacom. Ostaviti ih par minuta u frizideru, zatim staviti da se peku. Obicno ih pecem na 190 stepeni, oko 20 minuta. Pecene kiflice vaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade.
Ukusne su, odlicnog mirisa, samo ih ne vredi praviti kad su velike vrucine i ukoliko u kuhinji nema klima uredjaja. Konkretno juce je problem bio sa margarinom, kako je bilo veoma toplo, margarin se brzo topio. No dobro, sledeci put ovaj recept ceka hladnije dane, tad ce i lepse da izgledaju.
5 коментара:
Jao, divno izgledaju. Verujem da su bile vredne mucenja po ovoj vrucini.
Nestale su brzo, tako da je vredelo. Stvarno je bilo toplo, tako da cekam hladnije dane za pravljenje ovih kiflica.
Kazu da je Beograd juce bio najtopliji grad u Evropi. Eto, bar smo po necemu na prvom mestu :) Salu na stranu, svaka cast sto si se usudila da spremas ove lepe kiflice na onih + mnogo, trebalo je hrabrosti i zivaca za to. A izgledaju vrlo privlacno, moram da priznam :)
kiflice su isprobane!
bas su mmmmmmm njam!
kao i uvek-zeljka ima fenomenalne recepte!
Hvala Tanja :*
Постави коментар