Sutlijas - Slatka riza - Milchreis


Jos jedna od omiljenih poslastica iz mog detinjstva. Osnovna mera po kojoj pravim je sledeca:

  • 1/2lit mleka
  • malo soli
  • 10gr margarina (1 kasicica)
  • sok od 1/4 limuna
  • 30gr secera
  • vanil secer
  • 125gr pirinca

Sjediniti sve sastojke sem pirinca i staviti da prokuvaju. U prokuvanu smesu dodati pirinac, promesati i poklopiti. Smanjiti vatru, tako da polako kuva. Ne otkrivati serpu 30-40 minuta. Pogodno je da se koristi providan poklopac. Bitno je da pirinac kuva na skroz laganoj vatri. Gotov sutlijas sipati u cinijice, moze se dodati i cimet, cokolada ili neko voce po zelji.


5 коментара:

Tamara је рекао...

Mmmmm, sto ja volim sutlijas. Obozavam ga sa cimetom :)

Zelja је рекао...

I ja ga volim sa cimetom, mada i sa vocnim dodacima nije los. ;)

Вера је рекао...

Najbolji desert!

Iiiii је рекао...

Ja ubacim rizu i secer u mlijeko i ostavim na najmanji podiok da se 'dinsta' dok ne bude gotovo (riza mekana, mlijeko upijeno, sve zajedno kao rizoto - kremasto i slatko!)!!!

Zelja је рекао...

melrose, nisam je tako pravila, uglavnom dodam rizu u provrelo mleko. Pokusacu i na tvoj nacin.