Krempita odnosno krem rolne

Zasto krempite da budu klasicnog oblika? Ne mora. Pre izvesnog vremena smo raspravljali zasto pojedini standardni kolaci moraju da uvek imaju klasican oblik, kad ne mora. Tako nastale kod mene krem rolne. Naravno, sve moze da se napravi i drugacijeg oblika.

Za rolne:

  • pakovanje gotovog lisnatog testa (500gr)

Ostaviti testo da se otopi. Razviti ga oklagijom, iseci na trake i uviti o kalupe sa saum rolne. Staviti u malo zagrejanu rernu da se ispeku. Ostaviti da se ohlade.

Fil:

Prepis za ovaj fil, ne znam ni sama odakle je. Napisan je na malom papiru i pravi se uvek po tome. Tako da izvor ne mogu da navedem.

  • 1 lit mleka
  • 6 jaja
  • 10 kasika secera
  • vanil secer
  • 6 kasika brasna
  • 2 kasike gustina
  • 2dcl slatke pavlake

Umutiti jaja, sa secerom, vanil secerom, brasnom, gustinom i malo mleka. Ostatak mleka staviti da prokuva, zatim dodatim umucenu smesu. Kuvati na laganoj vatri. Kad je fil skuvan ,skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Umutiti slatku pavlaku i dodati je u ohladjen fil.

Špric za kolace, napuniti filom i puniti pecene rolne. Sve na kraju posuti sa prah secerom.

Naravno, sa ovim filom moze da se naprave i klasicne krempite sa korama po zelji.

10 коментара:

mignonne је рекао...

Potpuno se slazem, uvek je lepo videti i nesto drugacije izvodjenje poznatog recepta od onoga kako smo navikli, ove tvoje krem rolnice izgledaju mekane kao dusaaaa...:)))

What's for dessert? је рекао...

Odlična verzija kolača omiljenog u mojoj kući. Mislim da bi se suprug iznenadio da mu ih serviram kao rolice, sigurna sam da bi očekivao nešto sasvim drugo. A u tome i je draž - faktor iznenađenja!

Nastasja је рекао...

Odlicne su ti ove krem rolnice i sasvim se slazem da je ako nista drugo zanimljivije videti staru poslasticu u drugacijem obliku. Super ideja!

Dilajla је рекао...

Imaš pravo nekad postojem rob svojih navika a treba probati i nešto drugačije.

Branka - byB је рекао...

Ovako "upakirane" krempite obično ne mogu prestati jesti :). Jako je fino kada se kremica upije u tijesto i onda su tako mekane i ukusne. Tvoje upravo tako izgledaju, super si ih napravila !

Mimi је рекао...

Ovo je sjajna ideja! Ja ne volim klasicne saumrolne, a volim taj njihov oblik pa je ovo sjajna alternativa... :)

Tanja је рекао...

Bas ti je originalna ideja! Volim samrolne i krempitu, tako da bi mi se dopala i ova tvoja krem rolna. :)

Kada peces valjke jel stavljas kalupe polozeno ili da stoje na sirem delu? Kupila sam odavno kalupe ali nikako da napravim.

Zelja је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Zelja је рекао...

Prilikom pecenja, valjke stavljam vodoravno.

Tanja је рекао...

Hvala Zeljic. :*