Pekarske kifle


Rekla sam da cu ih praviti - i pravila sam. Ne samo jednom, vec vise puta. Recept sam procitala na blogu Fify's kitchen, zatim i kod drage Taci u njenom dzaku brasna. Receptu ne trebaju izmene, sem mozda da se prave od duple mere, zato sto su odlicne.

  • 800g brasna
  • 500ml mleka
  • 1 kasicica secera
  • 1 kasicica soli
  • 1 kocka kvasca (klasicna mala kocka)
  • 150ml ulja

Izmrviti kvasac, dodati secer i malo mlakog mleka. Ostaviti da nadodje. Kad kvasac tkz krene, zamesiti od sastojaka glatko testo. Ostaviti da se odmori nekih sat vremena, zatim ga premesiti i ostaviti jos 15-ak minuta. Oblikovati kiflice prema zelji. Ja sam odvajala (kao sto su napisale i Fify i Taci) loptice, koje sam razvila sa oklagijom i uvila u kifle. Oblikovane kifle staviti na pleh ili u tepsiju i ostaviti ih opet malo da se odmore, taman toliko koliko je potrebno da se rerna malo ugreje. Staviti da se peku, dok ne dobiju lepu rumenu boju.
Pecene kifle izvaditi iz rerne, prekriti vlaznom krpom i ostaviti da se prohlade ili ohlade u zavisnosti kad ce da se konzumiraju.

8 коментара:

phiphy је рекао...

Izgledaju savrseno. Bas si me obradovala. Drago mi je da ti se dopadaju ;)

Tanja је рекао...

Srce moje, i vi ste se navukli! :D
Prlepe su ti, bas strucno recnute lepse od mojih.

Jos jednom i ja da se zahvalim Fifiki na odlicnom receptu!

Maja је рекао...

Divne su!!!Koliko napravite od mere,jedno 10 komada da budu kao sendvic kifle?Pozdrav:))

Zelja је рекао...

Taci, skroz smo navuceni. :D Prelepe su kifle. Jos kad se doda neki dobar prilog.... njam.

Maja, pravim ih nekad vece nekad manje, ali moze se reci da ih ima oko 10 standardnih.

Анониман је рекао...

Ja se plasim kad pocnem necu stati.Stvarno izgledaju vrlo primamljivo;)

Maja Babić је рекао...

Baš lepo izgledaju, a kaži mi samo, kakva bude korica kad odleže pod krpom? Ja uvek imam utisak da su pekarske kifle iz pekare sa nekom nestvarno tankom i mekom koricom, a da kućne ne mogu to da postignu. Probala sam ranije i nisam baš bila zadovoljna, lepe budu kifle, ali ne kao pekarske, pa sam i odustala od te misije. Ali rado bih joj se vratila, ako bih našla način da budu sa tom mekom tankom koricom.

Videla sam u jednoj pekari da čim izvade kifle iz rerne širokom četkom ih premazuju NEČIM. Naravno ne znam čime, da li je to voda, ili neka mešavina vode i ulja, ili nešto peto.

Pozdrav!

Zelja је рекао...

mamajac, sto se tice korice, ne bude debela i tvrda. Bude meka i tanka. Na pocetku sam prekrivala sa vlaznom krpom, sad ih samo dobro umijem i ususkam, dok se hlade. Korica bude lepa.
I ja sam videla da pekari premazuju peciva ovakve vrste sa necim, cini mi se da je mesavina vode i ulja. Kako je testo toplo, ulje se upije. Nisam nikad pokusavala kuci.

Maja Babić је рекао...

Hvala na odgovoru, moraću onda da ponovim pokušaj pekarskih kifli. Ja ih obožavam, a deca iz meni neobjašnjivih razloga neće. Neće ni kad napravim sendvič, prepoznaju to testo, i baš me nerviraju :)
Pozdrav!