Gusti sok (jabuka i sargarepa)


Pocela je sezona jabuka iz dvorista, tako da u poslednjih par dana sve se vrti oko tog voca (kompot, kolaci, pekmez, sokovi....). Recept za pekmez, sam objavila prosle sezone i ovaj put nisam nista menjala. Ove godine je na red dosao i sok.

Osnovni recept, tj osnovne mere:

  • 1kg ociscenih jabuka
  • 0,5kg ociscene sargarepe
  • 500gr secera (moze i manje)
  • 1 limuntus
  • 6l vode

Ocistiti jabuke, iseckati na sitne kocke, staviti u serpu sa 1lit vode i staviti da se skuva. Takodje ocistiti sargarepu, iseckati na kockice i preliti sa 1 lit vode i staviti da se skuva. Kad se jabuke i sargarepa skuvaju, iscediti ih, vodu ne bacati (onu u kojoj su se kuvale). Zatim ih propasirati. Dobijenu kasu sipati u lonac, zatim dodati vodu u kojoj su se kuvale jabuke i sargarepa i dodati jos 4 lit vode. Staviti da se kuva. Kad tecnost prokuva, dodati secer. Kuvati jos 15-20 minuta, na kraju dodati limuntus. Dobijeni sok sipati u flase, staviti zatim u neku posudu i dobro pokriti (kao kad se kuva paradajz). Ostaviti sve da se ohladi. Od ove kolicne dobije se oko 5-6 lit soka.

Dobijeni sok nema potrebe da se razblazuje kao sirup, odlicnog je ukusa. Pojedinci su mislili da je od breskve, na to im je mirisalo.

Vecna dilema je kolicina secera. U prepisu recepta koji imam pise 500gr secera. Ovaj put sam stavila 400gr, sasvim je bilo dovoljno. Ukoliko imate slatke jabuke, mozete smanjiti kolicinu.

Nema potrebe da se plasite da ce sok da se pokvari, nije neka kolicina, brzo se popije i uvek se trazi casa jos.

4 коментара:

Dzoli је рекао...

I ja pravim sok od sargarepe i ajbuke samo moj ne ispadne ovako bistar .A uksu ej potvrdjuejm divan:)

Zelja је рекао...

Ukus jeste odlican.
Sok nije bistar, samo izgleda tako na slici. Planiram da pravis isti sok, samo sa dodatkom sljiva :)

phiphy је рекао...

E ovo je odlicno. I ja pravim nesto slicno, samo sto dodam malo limuna i cvekle ;)

Tamara је рекао...

krasan sok, baš volim kad se voće upotrijebi na ovakav način