Spontano napravljena pita. Danas sam usla u prodavnicu i videla prelep praziluk i naravno kupila sam ga. Na zalost u istoj prodavnici sam kupila i sveze kore za pitu - koje su bile toliko suve da su pucale. Prvo sam pomislila da sam permutovala nekako datum na pakovanju, ali nije. Pojedine kore budu takve. U svakom slucaju vise ih ne kupujem. Zbog toga sam pitu "slagala".
Sastojci za pitu:
- 3 - 4 praziluka (odnosno kolicna po zelji)
- 2-3 glavice crnog luka (takodje po zelji)
- 1 pakovanje kora za pite (samo da ne budu suve kao moje danasnje)
- malo ulja za dinstanje
- zacini
- 1- 2 jaja
- 1 kisela pavlaka ili kiselo mleko
Oguliti crni luk, iseckati ga na sitno. Ugrejati ulje i staviti luk da se dinsta, dok ne postane staklast. Praziluk ocistiti i iseci na kolutove. Kad crni luk postane staklast dodati praziluk i nastaviti dinstati dok ne postane mekan. Dodati zacine (zacin C, vlasac, bosiljak, so ... sve po zelji). Umutiti jaje sa pavlakom ili kiselim mlekom. Licno vise volim sa kiselim mlekom. U tepsiju staviti kore na dno, zatim naizmenicno redjati kore , fil sa pavlakom/kiselim mlekom i fil za prazilukom. Na kraju celu pitu dobro ususkati, preliti preko nje ostatak fila sa pavlakom/kiselim mlekom. Iseci je i staviti da se pece dok ne porumeni.
Ovo je jedina "zelena" pita koju volim. One sa spanacem ili blitvom su nekako previse zelene, tj ne dopada mi se nijansa zelene boje.
15 коментара:
ooo zeljice, napokon da se oglasis!
pitica je odlicno ispala. jeste nezgodno kada moras da menjas u zadnji cas, ali super si ovo slozila :)
meni se jedno vreme desavalo da umutim filove i sve spremim, a kada ramotam kore, iznenzadjenje! ili u parcicima ili budjave, ili u 10 debljina ... :))
Moram da se oglasim, da ne bude kritika ;)
To za kore u parcicima je uzas, kad znas da si kupila (bar tako pise na pakovanju) cele kore. Inace, ne znam da li si pronalazila u prodavnicama, kore za pite guzvare - koje budu bas u parcicima. Imas u pakovanju par celih kora i ostalo u parcicima. Cena bude dosta niza i odlicne su za guzvare.
Prvi put cujem za te kore. Mislis da mi nije zapalo nekad od takvih? Ne verujem. od uvek kupujem one na kojima je naznaceno da su za pite i baklave. Skolu sam naucila. Prvo otvorim kore; pregledam, prebrojim pa idem dalje. :)
Ovde kod nas stizu kore iz Turske i toliko su tanke da redovno ludim jer se ja najbolje snalazim i najvise volim srednju debljinu, ali kad bolje razmislim bolje i to nego da pucaju :) Super si slozila ovu pitu... bas sam malopre kod Gage komentarisala da poslednjih par dana svi spremamo praziluk na ovaj ili onaj nacin :)
Odlična je za dane posta i praznike koji dolaze. Praziluk tako malo koristim a tako je zdrav. U ovoj ppiti se može svašta kombinovati!
Praziluk je odlican za kombinacije u svakom slucaju i sad mu je nekako sezona. :)
Sto se tice kora za pite guzvare, mogu se pronaci u manjim prodavnicama ili na pijacama u delu gde se prodaju kore. I na njima pise da su za guzvare.
Pita mi se jako sviđa ! Super izgleda, zdrava je, lagana, ukusna.... A sa korama je situacija uvijek nekako "na sreću" :), kako god, ti si ovu pitu super napravila !
I ja volim poriluk, što sam za sebe, što u raznim kombinacijama, pogotovo u nekim jelima odlično zamjenjuje luk. Jako mi se sviđa pitica! :)
Zeljo, kad budes imala vremena, svrati na moj blog, ceka te jedna nagradica. :)))
I kod mene te ceka jedna :)
Željice, pitica sa prazilukom = moja najdraža! Ali je samo ja jedem :( Ovdje u Bosni nisam vidjela da je iko pravi, isto kao i onu sa kiselim kupusom..
O korama se da pričati uhuuu... Upravo iz tig razloga sam počeka da kidam kore kada radim neku piticu sa gotovim korama. Ko što neko reče, različitih debljina, pola čitavih, pola izlomljenih, pola slepljenih, pa se cepaju kada ih odvajaš.. uuhh!!
Obozavam pitu s prazilukom. Odlicno izgleda, zaista;)
Zeljo imas nagradu na mom blogu ;)
Ukucala sam u google pita od praziluka i izasao mi je tvoj blog :)
Jedno pitanjce: da li treba da podmazem tepsiju pre nego sto pocnem da redjam kore?
secerlema :)
Premazem sa min ulja, tek da ne bude suva tepsija. ;)
Постави коментар