Zivim u kuci. Naravno postoji i dvoriste, koje nije veliko. Ono sto je bitno je to sto je puno zelenila i voca. Ima tu svega: kajsija, sljiva, tresnja, jabuka, dunja, kruska (samo ona rana) , breskva, visnja, ribizla ... Neko ce sad reci da preterujem, ali to voce ima nekako drugaciji ukus od ostalog. Tako kad krene sezona npr kajsija - sve se pravi od nje. Sad su na red dosle jabuke. Ove godine su veoma dobro rodile, cak i prerodile. Kako se blizi jesen, pocinju da opadaju pojedine. Nista im nije samo je malo guzva na grani.
I tako da ne propadnu, nastao je juce prepodne pekmez od jabuka. Konkretnih kolicina i vremena spremanja nema.
Pravila sam ga na sledeci nacin:
Jabuke oprati, oguliti i iseckati na kockice. Staviti ih u serpu, sipati malo vode (tek da bude na dnu vode malo) i staviti da se kuvaju. Skuvane jabuke propasirati. Vratiti ih na sporet i dodati sok od jednog limuna. Kad krene da kljuca dodati secer i nastaviti kuvati do zeljene gustine. Naravno mora da se mesa, da ne bi prigorelo. Gotov pekmez sipati u ciste i suve tegle, poklopiti. Sve zajedno poredjati u neku posudu i dobro pokriti. Ostaviti da sve upakovano odstoji 24h. Sto se tice kolicine secera, sve je tkz "odokativnom" metodom. Nezahvalno je reci treba toliko secera, sta ako su jabuke sladje ili npr kiselije ili da li su dovoljno zrele ili ne.
Kolicine koje sam ja imala juce su sledece:
- 1,5kg ociscenih i iseckanih jabuka
- sok od jednog limuna
- 350gr secera
Nisam dodavala konzervans, kad vec jabuke nisu prskane, zasto da dodajem. Ne volim da dodajem dzemfix ili bilo koju vrstu zelatina u pekmeze i marmelade. Od ove kolicne sto sam navela ispalo je nekoliko teglica, sasvim dovoljno . Osim toga brzo ce da se pojede, a i za koji dan ce se praviti novi. I prilikom narednog pravljenja, uzivacu u mirisu jabuka.
9 коментара:
Divno Zeljice,
Mogu zamisliti kako je samo mirisalo.
"Jabuke oprati, oguliti i iseckati na kockice. Staviti ih u serpu, sipati malo vode (tek da bude na dnu vode malo) i staviti da se kuvaju. Skuvane jabuke propasirati." ...... pa staviti u plasticnu posudicu i zamrznuti. Onda u hladne zimske dane izvadis i dokusav svez dzemic :)
Hvala Taci.
Nisam ih nikad u tvom navedenom trenutku zamrzavala. Jesam rendane i savim budu ok. Ako krenem da zamrzavam sve moracemo da kupimo veci zamrzivac. :lol:
Ovih dana planiram da pravim kiflice za zamrzivac, prema tvom uputstvu.
A zašto se patiš i dvaput režeš jabuke (jednom sjeckaš a drugi put propasiraš)? Možda bi bilo lakše izrendati ih sve odjednom i onda kuhati. Mi kad pravimo pekmez od šljiva, sve ih sameljemo na početku i kuhamo.
Mnogo je lepsa masa kad se jabuke skuvaju pa pasiraju u odnosu na rendane kuvane jabuke. Drugacije je sa ostalim vocem kad se pravi. :)
Već znam da bi mi se ovo dopalo.Sigurno probam i javljam!
Super pekmez, ja sam radila od jabuka i stavila malo lavande i lijepo je zamirisalo.
Super mi je što imaš vrt i svo to voće odmah tako pri ruci, to je pravo blago !
Zeljkice, skuvala si dzem! Bas si me obradovala, divno izgleda. :)
Vec sam zamislila kako je lepo u tvom vrtu, medju svim tim vockicama i zelenilom...mi smo nazalost u zgradi i jedino sto mogu jestivo ga gajim na terasi to su jagode i papricice...cvece se ne racuna.;P Pekmez izgleda sjajno!;)))
svake godine imamo dosta jabuka tako da se obavezno kuhaju pekmezi i marmelade jer naravno šteta da propadne
Постави коментар