Kukuruzno pecivo


Malo sam se mucila oko naziva za ovo pecivo. Ponekad kad ga pravim bude u obliku kifli, lepinja, hleba ili sasvim nedefinisanog oblika. Tako da je naziv pecivo - univerzalno. Nisam ih odavno pravila, a sad nedelju je taman lepo zahladnelo - idealno za boravak u kuhinji i uzivanju u pravljenju. Toplota kasnije iz rerne nije smetala.

  • 1 kockica kvasca svezeg (moze i suvi, kako je ko navikao)
  • 2 dcl mlake vode
  • 1 kasicica secera
  • 2 dcl mleka
  • 100gr margarina
  • 200gr kukuruznog brasna
  • oko 500gr psenicnog brasna
  • 1 kasicica secera

Kockicu kvasca izmrviti, dodati vodu i secer. Ostaviti da nadodje. Odmah stavim celu kolicinu vode. Dok se pripreme svi ostali sastojci, kvasac nadodje. Mleko ugrejati i dodati margarin da se rastopi. Smesa ne treba da kljuca, dovoljno da se margarin istopi. Pomesati kukuruzno brasno, pola psenicnog sa kasicicom soli u posudi. Zamesiti testo sa nadoslim kvascem i toplim mlekom. Doraditi testo rukom na podlozi i dodati ostatak brasna. Pokriveno ostaviti da se "odmori" oko 30-40 minuta. Nakon tog vremena testo premesiti jos jednom i praviti kifle, lepinje ili vec neki drugi oblik. Poredjati oblikovano testo u tepsiju, ostaviti jos malo da naraste. Peci na temperaturi oko 200 stepeni (naravno sve zavisi od same rerne), dok ne porumeni.
Ovaj put sam koristila mesavinu zutog i belog kukuruznog brasna, pored psenicnog.


7 коментара:

jelena је рекао...

Zdravo Pipi, dugo te nije bilo! Volim hleb u svim oblicima. Samo da pitam da li je ovo kukuruzno brašno ono sa vodenice ili palenta?

Zelja је рекао...

Nije palenta, vec obicno kukuruzno brasno. Na zalaost nije domace, vec kupovno. Ja sam koristila http://www.kupinanetu.rs/images/uploads/large/mitrosrem/kukuruzno_brasno/corn_kukuruz_brasno_750_l.jpg

Taci је рекао...

weeeeeeee
Pippi je opet u kuhinji :)
Prelepo je pecivo. belezim pa ide cim pre na isprobavanje. Kako je udarila ladovina, izgleda da svi palimo rernu. Samo nailazim na kiflice i lepinjice mmmm :))
Jelena,
Palenta je licki (ili licanski - verovatno je ovako, sram me bilo nepismene) naziv za kacamak, a kacamak vecina pravi od kukurznog griza. znaci palenta = kukuruzni griz.
kukuruzno brasno imas belo i zuto. za belo obicno kazu da je domace.

Zelja је рекао...

Pippi se vratila u kuhinju, sad topla rerna cak i prija ;)

Branka - byB је рекао...

jako lijepa peciva ! volim kruh i peciva sa kukuruznim brašnom, odlično !

phiphy је рекао...

Pippy ovo pecivo je superiska i odlicno izgleda ;)

vera је рекао...

Odličan recept,svidja mi se taj okrugli oblik,pokusaću da napravim.