Brzi cokoladni kolac - kolac iz mikrotalasne

Postoje razne varijante ovog kolaca. Neko pravi sa uljem, neko sa margarinom, neko dodaje komadice cokolade, suvog grozdja, brusnicu, cimet ..... sve prema zelji ili sta se trenutno pronadje u kuhinji. Sto je najbitnije kolac se napravi za 10-ak minuta i svaki ispadne drugacije.





Osnovni recept po kome pravim je sledeci:

  • 4 kasike brasna
  • 1 kasicica praska za pecivo
  • 3 kasike secera
  • vanil secer
  • 1-2 kasike kakaa
  • 1 jaje
  • 2 kasicice margarina
  • 1 kasika mleka
  • 2-3 kasike jogurta

Sve sastojke sjediniti. Moze se koristiti mikser ili obicna zica za mucenje. Sastojke sipati u vecu solju, ciniju i staviti u mikrotalasnu na najjace da se pece oko 3 minuta. Maksimum na mojoj mikrotalasnoj je 750W. Ispecen kolac ostaviti par trenutaka da se ohladi i da se lakse izvadi iz solje. Iseci ga i uzivati.

Ovaj put sam ga posluzila uz sladoled i preliv od jagoda. Preterala sam jedino sa kakaom, zato je ispao previse taman. Odlican je kad se ubaci kockica cokolade u smesu, koja se prilikom pecenja lepo rastopi.


8 коментара:

Jovana је рекао...

Pa ovo izgleda odlicno! Super ideja za solju ! Nemam mikrotalasnu ali verujem da se moze lepo ispeci i u rerni ! Veliki pozdrav i sve pohvale!

Nina је рекао...

imam nekoliko recepata na ovu temu, no moram priznati da se nikad nisam odlučila da ga napravim, jednostavno uvijek ga preskočim
ovaj tvoj baš dobro izgleda

J e l e n a је рекао...

bas sam juce svratila na tvoj blog da vidim gde je to Pippi nestala, da nije neka greska!
Ovo sam pravila i moram da priznam da nisam nesto odusevljena, jeste brzo ali ne bih ponavljala. Doduse dusu je dalo da se da recept nekom malom detetu pa da se oseti kao pravi kulinar i da gleda kako testo raste.

Zelja је рекао...

Hvala vam :)

Jelena pocela sezona godisnjih odmora zato me nije bilo :) Postoje razne verzije kolaca. Meni je ova sasvim ok, ako se sluzi uz nesto ili ako se doda jos nesto u samo testo.

Вера је рекао...

Znam da je dobar,pravila sam ga i sa belom čokoladom,i raznim prelivima.Super ti je ispao!

Наташа је рекао...

Ja sam ga pravila po Minjinom receptu sa Coolinarike. Tri pokušaja, zadnji je konačno uspeo da mi se ne prelije preko šolje, međutim meni se uopšte nije svidio. Da li što ga ja nisam napravila kako treba ili je do samog kolača, ne bih znala. Činjenica je da je gotov u ekspresnom roku, ali se nama nije dopao, pa sam i ja sam odustala od njega kao i Jelena :)

Maia је рекао...

I da li je neko probao da ga ispece u rerni? :)
Ima nas bez mikrotalasne a primamljiv je :D

Unknown је рекао...

Meni se kolac dopao...mojoj cerkici narocito,brz je i idealan za dorucak ,recimo, uz solju mleka...