Posne odnosno lakovane kiflice


Osnovni sastojci:
- 250gr vode
- 150gr ulja
- 1 kvasac (nije vazno da li je svezi ili suvi)
- brasno (kolicina zavisi od samog tipa i kvaliteta brasna)

Testo obicno mesim duplo, naime u jedan deo stavim kasiku kakaa, dok drugi deo ostaje beo.

Pomesati ulje, kvasac i vodu i zamesiti sa brasnom (ukoliko je svezi kvasac, ne cekam da nadodje, odmah ga stavljam). U vanglu staviti malo brasna (kad mesim crni deo dodam kakao), umutiti sve sa varjacom, zatim testo doraditi rukom na radnoj povrsini. Testo treba da bude meko. Podeliti ga na jufke i ostaviti da odstoji oko sat vremena pokriveno.
Oklagijom razvuci prvo belo testo, zatim crno. Staviti jedno preko drugog (crno na belo), seci na trouglove i uviti kiflice. Peci ih u prethodno malo zagrejanoj rerni. Brzo budu pecene. Za to vreme skuvati sirup od vode i secera (solja vode i solja secera). Pecene kiflice odmah potopiti u sirup. Izvaditi ih.
Ja ih pravim manje, dosta narastu prilikom pecenja. Ponekad ih pospem mlevenim orasima ili kokosom.

1 коментар:

Maia је рекао...

Odlicne su kiflice. Kao mala sam ih jela, ostale mi u secanju a recept se zagubio... I evo recepta malo dugacijeg ali mirise isto i super su!
Jos na kraju da se uvaljaju u kokos... 10/10