Januar mesec, igra kuVarijacije i tema je Svetosavske perece, koji je napisala Jafi.
Sastojci:
- 300gr oštrog brašna
- 500r mekog brašna
- 40gr sveže kvasca
- malo šećera
- 1 kašicica soli
- 2dl toplo mleka
- 3dl tople vode
Premaz:
- 1 jaje
Slani preliv:
- 3 kašike mekog brašna
- 1 kašika soli
- po potrebi hladne vode
Način pripreme:
Izmrvriti kvasac, dodati malo šećera i malo mlakog mleka. Ostaviti da nadođe. U posudu za mešenje sipati pola brašna, so i sa nadošlim kvascem, ostatkom mleka, vodom i uljem umesiti testo. Brašno dodavati postepeno. Prvo varjačom se mesi, zatim na polozi doraditi testo rukom. Testo treba da bude srednje tvrdo. Ostaviti da se udvostruči. Ukoliko je nekom lakše, može testo da podeli na manje jufke.
Priprema slanog preliva: Pomesati so i brasno i
polako dodavati hladnu vodu i mešati da
nema grudvica. Gustina je kao testo za palačinke.
Kad je testo naraslo, odvajati delove ili seci, razviti pomoću ruke u štapiće i oblikovati ih u perece. Poređati ih u pleh za pečenje i ostaviti da se "odmore" jos nekoliko minuta, taman da se rerna malo zagreje. Pre pečenja premazati ih umućenim jajetom.
Perece treba peći dok ne dobiju blago žutu boju, izvaditi ih premazati/preliti mestimično slanim prelivom i
vratiti još 3-5 minuta u rernu, da se lepo zarumene, a preliv osuši.
7 коментара:
Testo je zaista odlicno. Sve pohvale za receptic. :))
Hvala na isprobavanju. Da ne bi bile bucmaste i da bi bile hrskave, rastanjiti testo u debljinu malog prsta,saviti u perecu i pre stavljanja u pleh ih slobodno rukama razvući da bude što širi otvor izmedju testa. Tako će nakon pečenja biti vitke i hrskave.
Super je sto su se svi odazvali u tako lepo broju, perece su ti odlicne i da znas da mi se sada ponovo grickaju posle svih slicica.:)))
Meni se sviđaju tako bucmaste i meke a po negde hrskave i tvoje su odlične perece.Testo je fantastično za rad.
moje prvobitne su izgledale isto ovako :D Sve je stvar vežbe. Mislim da će posle par pravljenja biti perfektne . I kod mene su bucmastije.
Ukusne su i kad su bucmaste i kad nisu. Uvek su odlicne!
Hvala Vam!
Odlične su ti ovako manje i buckastije a moraju biti fine kad se miješa brašno uvijek mi je finije tijesto ked je mješavina oštrog i glatkog brašana.
Постави коментар