Cinnamon Sugar Pull-Apart Bread - kuvarijacije



Prosli su raspusti, odmori i nema vise izgovora zasto ne pisem. Prelepa i mirsna poslastica za pocetak novog pisanja -je ujedno i tema blogerske igrice Kuvarijacije.  Inace tema recept je sa bloga Zaboravljene poslastice - Strast sa sećerom i cimetom.

Testo:

  • 370gr brasna (+/- 50 gr)
  • 30 gr secera
  • kesica suvog kvasca ili jedna polovina sveze kockice kvasca
  • pola kasicice soli
  • 60gr putera
  • 80ml mleka
  • 60ml vode
  • 2 jajeta, sobne temperature
  • 1 kasicica ekstrakta vanile

Fil:
  • 200gr secera
  • 2 kasicice mlevenog cimeta
  • pola kaicice muskatnog orascica
  • 60gr putera, otopljenog dok ne potamni

Nacin izrade testa: Nisam koristila suvi kvasac (nesto se ne volimo), tako da sam pre svega izmrvila svezi kvasac i dodala sam malo secera i malo mlakog mleka i ostavila da nadodje. Za to vreme ugrejati mleko, rastopiti puter i dodati vodu i vanilu. U posudu za mesenje testa, od navedenih sastojaka umesiti testo. Treba da bude meko. Svejedno na koji nacin ce te mesiti. Neko voli da to radi sa mikserom, a neko starinski rucno. Sasvim je svejedno. Testo premazati sa malo ulja i staviti ga u posudu pokrivenu folijom i krpom da nadodje. Nakon sat vremena, tj kad vidite da se testo uduplalo, izvaditi ga iz cinije, blago premesiti (jedan krug) i razviti ga oklagijom u obliku pravougaonika.  

U serpici otopiti puter, moze se ostaviti da malo potamni. Testo koje je razvijeno premazati sa puterom, zatim posuti sa mesavinom secera, cimeta i muskatnog orascica. Iseci 6 priblizno jednakih traka, sloziti jednu na drugu. Desava se da trake pucaju (pravila sam vise puta, tako da pisem iz iskustva), ali  ne mari. Rezultat je uvek odlican. Tako naredjane trake iseci na 6 pravougaonika, koje treba poredjati u kalup za pecenje (koji je oblozen papirom). Ostaviti malo jos da se testo odmori i staviti da se pece u blago zagrejanu rernu. Vreme pecenja - zavisi od same rerne. Okvirno od 25 minuta pa na dalje.  Obratiti paznju da se dobro ispece. Moze se desiti da izgleda pecen (zbog cimeta), a unutra da bude nepeceno. 

E, sad dolazi najvazniji deo. Ispecen kolac sakriti od ukucana dok se ne ohladi malo. Tu imam problema, miris cimeta previse mami.

Sta sam menjala u receptu: kvasac (ne volim da koristim suvi kvasac) i kolicinu brasna (sve zavisi od tipa brasna, ali generalno sam upotrebila mozda oko 50 gr vise).  Ostalo nista nisam menjala - zato sto nema potrebe. Savrseno je. 


8 коментара:

Tanja је рекао...

Baš ti je lep! Ja ga nisam krila, prva sam ga napala još dok je bio vruć a takav je i najlepši.

Maja Babić је рекао...

I kod tebe savršen.
I ja sam koristila svež kvasac, nikad sa suvim nisam sigurna, i uopšte ga ne koristim. Ne znam na koji način su ti trake pucale. Meni su se više teglile (kad je podignem, a ona se razvuče od svoje težine, jer je meko testo), pa sam se snašla sa preklapanjem traka ka unutra, da površina tog nečeg što prenosim bude manja.

Super super slatki hleb, u svakom slučaju! :)

mignonne је рекао...

Hlepcic za 5+, ma ne znam koji je bolji, danas ste bas bile vredne!:)))

Dilajla је рекао...

Svaka čast ako ti je pošlo za rukom i da ga sakriješ jer njegov miris je i više nego božanstven.

Mimi је рекао...

U pravu si, miris cimeta je opasno zarazan... :) Ali hleb je najbolji dok je topao... :)

Unknown је рекао...

Umene je nemoguće išta sakriti kada imam njuškala u kući. Predivno i dobro odrađen krug kuvarijacija

Nina је рекао...

i ovdje je prekrasno napravljeno, stvarno se moram potruditi da i ja napravim

Branka - byB је рекао...

Odlična mi je i tvoja verzija ovog mirisnog i finog kruščića !