Lesnik torta



Kora:

  • 3 jaja srednje velicine
  • 1 kasika ledene vode
  • 3 kasike secera +1 vanil secer
  • 3 kasike brasna
  • 1/2 kesice praska za pecivo

Odvojiti belanca od zumanaca. U belanca dodati kasiku ledene vode i dobro ih umutiti. Zatim dodati secer i brasno, prasak za pecivo. I na kraju jedno po jedno zumance. Kad je masa lepo sjedinjenja sipati u kalup za torte (standardne velicine). Koru peci oko 10-ak minuta. Paziti da se ne prepece. Pecenu koru izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.

Fil:

  • 500ml slatke pavlake (najbolje da bude mlecna, a ne biljna)
  • 500ml mleka
  • 1 kesica zelatina
  • 100 grama secera
  • 1 vanil secer
  • 150gr mlevenih lesnika (ne sitno mlevenih)
  • 150gr mlevenih lesnik napolitanki

Mleko zagrejati sa secerom dok se ne rastopi. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Zelatin natopiti sa vodom (prema uputstvu na kesici). Umutiti slatku pavlaku. Pre nego sto se sve sjedini, zelatin blago ugrejati, tj samo da postane tecan. Sjediniti mleko, zelatin, pavlaku, lesnike i napolitanke. Staviti preko kore. Koristiti obruc za torte zato sto je fil tecan. Ostaviti tortu da se ohladi, tj stegne. Ukrasiti je po zelji.

Najbitnije, dok cekate da se torta "stegne" izbegavajte prostor u kom je - mirise savrseno na lesnike.

5 коментара:

Nina је рекао...

ovo je savršena torta, ne sumnjam u predobar okus

Вера је рекао...

Izgleda vrlo fino!Sretna Nova 2012!!!

Zorica Stajić је рекао...

Kako famozno izgleda a sa lešnicima je sigurno izuzetno ukusna.

Dilajla је рекао...

Lješnjaci fino upotpune svaku dobru tortu,sve najljepše u Novoj

Unknown је рекао...

Pun pogodak,torta je savrsena! Srecna Nova godina!