Tunel torta + prvi fondan


Fondan za dekoraciju torti planiram vec duze vreme da pokusam da napravim. Ali nikako da stigne na red. Sva sreca bili su novogodisnji praznici, naravno skraceno radno vreme i samim tim dosao je red na fondan. No, pre nego sto krenem da pisem utiske o fondanu, da napisem sta sam "sakrila" ispod njega.

Tunel torta - vise/manje znana torta, veoma ukusna. I ovo je od onih torti, koja je lepsa kad odstoji malo.

Bela kora:

  • 6 belanaca
  • 6 kasika secera
  • 6 kasika brasna
  • 1 kasika ledene vode

Umutiti dobro belanca sa kasikom ledene vode, zatim dodati secer. U sjedinjenu masu polako dodavati brasno. Ispeci koru i toplu odmah uviti u rolat. Ostaviti da se ohladi.

Tamna kora:

  • 6 jaja
  • 6 kasika secera
  • 100gr mlevenih oraha
  • 6 kasika brasna

Odvojiti belanca od zumanaca. Belanca sa kasikom ledene vode umutiti dobro. Zumanca, sjediniti sa secerom, zatim dodati orahe i brasno. Na kraju dodati umucena belanca. Takodje ispeci koru i uviti je odmah po pecenju u rolat. Ostaviti da se ohladi.

Svetli fil:

  • 1lit mleka
  • 12 kasika secera
  • 6 zumanaca
  • 14 kasika brasna
  • 1 margarin

Umutiti zumanca sa secerom, brasnom i sa malo mleka. Ostatak mleka staviti da prokuva, zatim dodati umucena zumanca. Dobro mesati da ne prigori. Skuvan fil ostaviti da se ohladi, zatim u njega dodati 1 umucen margarin (bez secera)

Tamni fil:

  • 300gr melevenih oraha
  • 100gr cokolade za kuvanje
  • 150 ml vrelog mleka
  • 250gr secera u prahu
  • 200 -250 gr maragrina

Staviti mleko i cokoladu da prokljuca, sa tom smesom popariti orahe. U ohladjen fil dodati umucen margarin sa secerom u prahu.

Torta se filuje na sledeci nacin: Tamni fil premazati preko bele kore, zatim urolati. Preko toga staviti polovinu svetlog fila i prebaciti tamnu koru. Na kraju celu tortu premazati ostatkom svetlog fila. I ukrasiti tortu po zelji.


Moja zelja ovaj put je bila fondan masa. Pravila sam je prema Minjinom video uputstvu. Jedino sto sam ja stavila manje secera (oko 100gr manje). Bojila sam ga sa bojama u prahu, a oblike vadila sa modlicama za kolace. Zao mi je sto nisam uspela skroz tanko da razvucem fondan. Pravila sam ga kasno uvece i nisam uspela odmah da ukrasim tortu, vec sutradan. Dopada mi se ukrasavanje torti sa fondanom. A sto se tice autica - to nije mojih ruku delo, vec jednog velikog deteta (da ga ne imenujem) koji je bio odusevljen kako to sve izgleda. Naravno, zahtevao je da se i njegov "auto snova" nadje na slici.

Znam, da ne izgleda sve savrseno, bela kora mi je veca nekako ispala (kazu rastegla se), fondan je mogao biti tanji, autic je mogao biti lepsi.... ali nista ne mari. Bilo je lepo provesti vreme za spremanje torte u kuhinji. Sa dobrim drustvom sve je lepo.

Fondan cu praviti uskoro opet, za koji dan. Tako da popravni brzo sledi.

9 коментара:

Jovana је рекао...

Željooooooooo pa ovo je prosto SAVRŠENO !!!! I recept za ovu ekstra torticu i fondan !! Odlično Vam je fondan ispao i super ste dekorisali torticu!!! BRAVOOOOOOOOOOO!!!! VELIKI POZDRAV !!:-)))

Zelja је рекао...

Hvala Jovana :)

Svetlana је рекао...

Mene je autic oborio sa nogu! :) Fondanom nikada do sada nisam radila, to znas, pa ne umem da ti dam savet/sugestiju/kritiku, mogu samo da uzivam u slikama, jer torta stvarno divno izgleda i drago mi je da si uzivala spemajuci je i igrajuci se sa svojim velikim decakom. ;)

p.s. Jesi li nasla oklagiju koju trazis? Ja cu ovih dana ici do Rodica/DIS-a, pa mogu da pogledam ako treba.

Zelja је рекао...

Svetlanice da si videla zeleni automobil kakav je bo :lol:

Bila sam i u Rodicu i u Disu, ali ih nema. Imaju samo drvene. Pogledacu u lokalnim prodavnicama plastike ;) Hvala ti!

Tina Vesić је рекао...

Fondan ti je ispao savršeno! :)
Ja sam radila po istom receptu ali mi nije ispao ni približno kao tvoj :P
I meni se sviđa fondan, nekako sve dođe pedantno urađeno :))
Srećna Nova :))

Tamara је рекао...

Predivno izgleda, i tortica i fondan :)

Nale Coolinarija је рекао...

Prekrasna tortica i fondan ti je divan:)
Srećna Nova godina! Sve najbolje ti želim:)

Tanja је рекао...

prelepo je ispalo, ti si previse skromna. :) jedva cekam da vidim poravni i kako ces da osmislis novu dekoraciju :)

E da, negde sam procitala da je bas Minja napisala za ovaj fondan da ne treba rastegnuti ni previse tanko, da'l bese na staroj verzija bloga, ne secam se. Valjda da ne treba tanjiti ispod 5mm ...

Zelja је рекао...

Hvala Vam! :*

Taci za desetak dana ce biti repriza, samo da smislim koju tortu da sakrijem ;)