Kako praznici dolaze, sve ce cesce prave tkz praznicni kolaci. U te praznicne kolace spadaju kod mene i keks sa djumbirom. Lako ih je napraviti.
- 200 gr margarina
- 100gr secera
- vanil secer
- 1 jaje + 1 zumance
- 450gr brasna
- 1 prasak za pecivo
- 1-2 kasike kakaa
- 1 kasicica djumbira
Sjediniti margarin i secer, dodati jaje, zumance i sa brasnom, praskom za pecivo, kakaom, djumbirom umesiti testo. Ostaviti na hladnom mestu da se "odmori" oko 45 minuta.
Nakon odmora, testo razvuci oklagijom, debljine pola centimetra, zatim modlicama iseci zeljene oblike. Staviti keks u pleh za pecenje, na koji je postavljen papir za pecenje. Peci u zagrejanoj rerni oko 10 minuta. Ostaviti keks da se ohladi.
Na pocetku keks bude tvrd, ali nakon par sati lepo omekani i bude veoma ukusan.
Ideja je bila da keks ima i glazuru, ali nisam bila nesto vesta. No, sledeci put ce da bude bolje, tj nabavicu pribor. Glazura se pravi od sledecih sastojaka:
Nakon odmora, testo razvuci oklagijom, debljine pola centimetra, zatim modlicama iseci zeljene oblike. Staviti keks u pleh za pecenje, na koji je postavljen papir za pecenje. Peci u zagrejanoj rerni oko 10 minuta. Ostaviti keks da se ohladi.
Na pocetku keks bude tvrd, ali nakon par sati lepo omekani i bude veoma ukusan.
Ideja je bila da keks ima i glazuru, ali nisam bila nesto vesta. No, sledeci put ce da bude bolje, tj nabavicu pribor. Glazura se pravi od sledecih sastojaka:
- 1 belance (ono koje je ostalo)
- 150gr secera u orahu
- pola kasicice gustina
- 1 kasicica soka od limuna
Od sastojaka napraviti gustu i glatku masu, zatim je staviti u spric za ukrasavanje. Na zalost, tako tanak spric nisam imala, vec sam improvizovala sa fisekom, ali nisam uspela. Zato je samo par ukrasenih.
Dopada mi se testo kako ispadne, tako da cu uskoro da pravim samo sa cimetom. Da li ce biti sa glazurom ili ne ... videcemo.
Dopada mi se testo kako ispadne, tako da cu uskoro da pravim samo sa cimetom. Da li ce biti sa glazurom ili ne ... videcemo.
8 коментара:
Izgleda da su ih svi pravili osim mene. Moraću da zasučem rukave!
Jelena sta cekas ;)
Prelepo izgledaju i sa i bez glazure. Nisam ih nikada spremala, ali prva slicica tako lepo izgleda (i tako praznicno!) da me prosto izaziva! :) Ako svratim ovih dana do tebe, znas zasto sam dosla! :)))
Pravi praznicni kolacici, lepi su i ovako bez glazure...a mozda se bi se mogla napraviti malo redja glazura, pa de keksici samo provuku kroz nju, recimo zagnjure do pola pa se onda preko tog dela posipa mrvicama u boji ili sitno seckanim pistacima, mislim da bi bilo zanimljivo a moglo bi se raditi i bez sprica.;))
Savršeno izgledaju !!!! :-*
Baš su krasni, prekrasni!!
Mnogo su slatki, nadam se da je tata uzivao :)
Mozda si mogla da probas sa plasticnom kesicom pa da joj secnes coskic i istiskas lagano i tako naneses glazuru. Druga vajiranta je da probas da naneses nekom cetkicom pa kako ispadne :))
Danas sam ih pravila i svi su odusevljeni. Obozavam ove domace keksice!
S'obzirom da djumbir prvi put koristim, malo sam se plasila da nema neki "cudan smek", ali su ispali extra!
Z, hvala za recept...
Постави коментар