Urmasice (Sabinine)



Moje prve urmasice, pravljene pre par meseci. Samo nikako da ih objavim. Pre nego sto sam pocela da ih pravim, mislila sam da je mnogo komplikovano, ali ustvari nije. Recept sam preuzela sa zenskog foruma, od meni drage Pcelice. Pored ovog recepta, redovno se prave i princes krofne prema njenom receptu, koje su ubelezene kao Pcelicine. Nisam nista menjala prilikom pravljenja. Za Sabinine tj Pcelicine urmasice je potrebno sledece:

  • 250 maslaca (margarina)
  • 1 jaje
  • 1 zumance
  • mala soljica ulja
  • 3 kasike kisele pavlake
  • narendana korica od jednog limuna
  • malo sode bikarbone
  • oko 500 gr brasna

Od navedenih sastojaka napraviti testo, koje treba ne sme da bude tvrdo. Zatim, odvajati kasikom testo i prviti kuglice velicine oraha, zatim od kuglica napraviti valjcice koje treba pritisnuti o rende da bi ostala sara. Poredjati ih u pleh i staviti da se peku. Kad dodbiju blago rumenu boju - pecene su. Izvaditi ih iz rerne. Par minuta pre nego sto budu pecene, staviti da se kuva sirup.


Sastojci za sirup:

  • 800gr secera
  • 600ml vode
  • vanil secer
  • sok od 1 limuna

Sjediniti secer, vanil secer i vodu i staviti da se kuva. uvati sirup nekih 10-ak minuta. Pred kraj kuvanja dodati sok od jednog limuna.


Pecene urmasice prelivati sa vrelim sirupom. Kad su sve potopljene, ostaviti ih da prenoce. Posle ostaje samo da se uziva.

Jedino sto sad menjam prilikom pravljenja je oblik. Pravim ih nesto manje, tako kad se ispeku i kad se napiju sirupa, budu taman odgovarajuce velicine.

5 коментара:

Tanja је рекао...

Vuku mi se neke dve u frizideru. Pravim ih stalno. :)
I ja sam ih umanjila, pa sada umesto 30 napravim 40-45 komada, a sirupa sam povecala drasticno. Pravim od kilo i po secera i 750ml vode. Kuvam do 10 minuta pa nalivam.
Najnovija fora mi je da ih stavim u ogroman lonac od rostfaja sa duplim dnom, sipam vreo sirup, stavim ravan tanjir i odozgo nesto teze - casa (kupus u buretu - fazon) i onda povremeno ljuljnem serpu. tako stoji oko 2-3 sata da se dobro upari. Onda prebacim u emajliranu serpu da se dave i dalje, pa cim se prohladi i de u frizider. Ovim drasticno smanjim vreme koje treba da prodje da bi kompletno upile sulc (zaliv, agdu)

Odlicno su ti ispale. prave su boje, samo mi nje jasno zasto su ti ovoliko popucale.

Tanja је рекао...

Joj, zaista su njam, njam..njam...I kao sto si rekla-vrlo su jednostavne za pravljenje..ni vremena nije puno potrebno..a prave uramsice..Narvnoo, pun pogodak za ljubitelje secernih poslastica;)

Mnogo mi je drago kada delimo i usvajamo recepte..Ja brojim dane do pravljenja cimet i jogurt kiflica;)

Zelja је рекао...

Taci, ovo su prve sto sam pravila i koje su popucale, a razlog je to sto sam ih pravila previse debeljuskaste. Naredne, sam pravila malo "spljostenije".
Odlican nacin ti je za fazon kupus u buretu za urmasice :)

Tanja , dobrodosla kod mene. :clap: Hvala ti jos jednom za ovaj recept. :***

Branka - byB је рекао...

jako volim ovaj jednostavan a divan kolačić. Sviđa mi se ova verzija da su manje a debeljuškaste :-). Bilježim recept.

tasana065 је рекао...

Mnogo ti je sladak blogic,velika PUSA