Recept za ovu tortu (kod mene je kolac) sam preuzela od meni drage Marije sa foruma. Kako su vrucine u toku i tesko je boraviti dugo pored sporeta ili rerne, ovaj kolac je savrsen za pravljenje. Napravi se brzo i osvezavajuci je.
Testo:
Testo:
- 6 jaja
- 6 kasika secera
- 6 kasika brasna
- prasak za pecivo
- narendana kora od 1 limuna
Odvojiti belanca i umutiti ih sa kasikom ledene vode. Zumanca sa ostalim sastojcima dobro sjediniti. U umucena zumanca dodati par kasika belanaca i umutiti i zatim celu smesu dodati u ciniju gde su umucena belanca. Dobro sjedinjenu masu sipati u kalup za pecenje i peci 10-ak minuta. Gotovu koru preseci po pola.
Fil:
Fil:
- 5dcl mleka
- 120gr secera
- vanil secer
- 5 kasika brasna
- narendana kora od jednog limuna
U mleku skuvati secer sa brasnom i dodati koru od limuna. U ohladjenu smesu dodati 1 maragarin i sok od 1 limuna. Koru premazati sa filom, zatim staviti drugu koru. Celu tortu ukrasiti sa slagom ili po zelji. Ja sam samo posula prah secerom, nisam je pravila kao tortu. Planirala sam je seci na kocke. Veoma je ukusno i osvezavajuce. Jedinu promenu sto cu da naravim sledeci put kad je budem pravila je dodatak vise limuna u filu.
14 коментара:
Odlican recept, odlicna slika! Pozdrav za nasu Mariju :) Zeljo, je l u fil dodajes prethodno umucen margarin (opet ona moja dilema sa margarinom, biti ili ne biti)? :)))
Hvala Svetlana :*
Kako je toplo, margarin je za par minuta postao mekan, samo sam ga viljuskom "izgnjecila" dobro i dodala u njega ovaj put sok od limuna. Opet promesala viljuskom i dodala sam u fil. Fil se nije cak ni ohladio kako treba. Sve zajedno mikserom umutila.
Odličan kolač sa svježinom limuna za ove tople dane i jako lijepo izgleda !
Mnooooogo dobro izgleda. Vidi se da je jako socan :)
A koliki je pleh u kom si pekla koru?
Pekla sam u plehu/tepsiji sto se dobije uz rernu i samo presekla po pola. :)
Ja sma mislila da sam ovo komentirala...odlicno! Bas mi se pravi ovako nesto, ali poslije 2 tort(ic)e u dva dana, jednostavno ne smijem:(
Hvala Zelja :) Imam jos jedno pitanje. Koliko ide margarina, koliko grama? Hvala unapred :*
merlose tvoja sa Stracciatella Sahnetorte sa mandarinama je odlicna! Moracu da pravim. :)
Taso, ide jedan maragrin za kolace, tj 250gr. Standardno pakovanje.
petica za kolač, odličan je!
http://cipelica-stiklica.blogspot.com/2010/07/one-lovely-blog-award.html#comments
;)
Divan je.
Zeljo, zamirisao je limunasti fil i kod mene dok gledam ove tvoje slike! :P
Svetlanice, pozdrav :*
Постави коментар