Univerzalno (ludo) testo






    - 250ml mleka
    - 1 kocka svezeg kvasca (mala kocka)
    - 1 kasicica secera (za kvasac)
    - 1kg brasna (najbolje je da bude mesavina ostrog i mekog)
    - 1 prasak za pecivo
    - 3 kasike secera
    - 2 jaja
    - 2 jogurta
    - 3 kasike ulja
    - 1 kasicica soli

U mleko staviti kvasac i secer da nadodje. U posudi pomesati deo brasna i prasak za pecivo, dodati kvasac i ostale sastojke. Sve dobro varjacom izmesati, zastim dodati ostatak brasna. Rukom doraditi testo. Ukoliko je potrebno moze se dodati jos brasna (sve zavisi kakvo je), testo treba da bude cvrsto.
Najlon kesu premazati iznutra uljem i staviti testo u nju. Istisnuti vazduh i zavezati je pri vrhu. Za svaki slucaj staviti kesu u jos nednu, zato sto nekad testo brzo naraste, da ne pukne. Zatim testo staviti u frizider i ostaviti nekoliko sati. Po potrebi uzimati testo i praviti. Moze da stoji u frizideru i po nekoliko dana. Negde sam procitala do 14, ali do sad nikad nije duze trajalo od dan – dva.
Na slici su slana i slatka verzija. Slatka je sa pekmezom, dok slana je sa belim lukom u zacinima. Iseceno testo sam premaza jogurtom i posula sa belim lukom u prahu. Pecene kiflice, odmah nakon pecenja (dok su jos vrele), premazane su mesavinom maslinovog ulja i zacina, ovaj put bosiljak i origano.

Нема коментара: