Kuglica torta

Recept je preuzet iz casopisa Gurman.


Kora:
    - 10 belanaca
    - 20 kasika secera
    - 14 kasika seckanih oraha
    - 6 kasika prezli

Belanca sa kasikom hladne vode dobro umutiti, dodati secer seckane orahe i prezle. Smesu podeliti na dva dela, sipati u kalup i peci u rerni na oko 200 stepeni (u receptu pise na 200 stepeni, ja sam na nesto manjoj temepraturi, sve zavisi od rerne). Ja nisam mutila sve odjendom, vec sam pola smese i kad sam ispekla, umutila sam ostatak, iz razloga da bi mi kore bile jednake. Kad umutim sve odjednom, cesto se desi da jedna kora bude deblja u odnosu na drugu.

Kuglice:
    – 1 margarin
    - 200gr secera u prahu
    - Vanil secer
    - 200gr rendane cokolade
    - 2dcl mleka
    - 400 gr mlevenog keksa

Ulupati penasto margarin i secer u prahu, dodati rendanu cokoladu, mleko i keks. Dobro sve izmesati i praviti kuglice precnika 2-3cm (slobodno mozete i manje da pravite). Smesa je dosta meka, tako da kad se kuglice naprave, staviti ih na tacnu i ostaviti na hladnom. Keks koji sam koristila je obican posni keks, cini mi se da se zove Lala, nesto poput Avale. Da sam pravila manje kuglice, torta bi bila sarenija.


Fil
:
    -10 zumanca
    - 200gr secera u orahu
    - 7,5 dcl mleka
    - 2 pudinga od vanile
    - 2 kasike gustina
    - 1 margarin

Zumanca umutiti dobro sa secerom, dodati puding, gustin i malo mleka. Ostatak mleka staviti da provri. Kad provri dodati smesu, mesati dok se ne skuva. U hladjen fil, dodati umucen margarin.
Na prvu koru naneti pola fila, zatim poredjati kuglice, onda ide opet fil i na kraju druga kora. Tortu ostaviti da se stegne.
Tortu nisam drzala u frizideru, vec u hladnoj prostoriji. Kuglice nisu bile tvrde. Tvrdje jesu u odnosu na zuti fil, ali nisu bile pretvrde, taman kako treba.

3 коментара:

Tamara је рекао...

Umetnicki rad :) Stvarno prelepo izgleda.

Zelja је рекао...

Hvala Taso :) To je bila moja rodjendanska torta.

Jacina carobna kuhinja је рекао...

Divna torta, jako mi se dopada kako si je ukrasila, odlična ideja :)