Ruski medovik


Jos jedan od kolaca, koji su mnogo ukusniji kad odstoje dan-dva.

Kora:
  • 3 jaja
  • 1/2 margarina (125gr)
  • 3 kasike meda
  • 200gr secera
  • vanil secer
  • 1 kasicica sode bikarbone
  • oko 500gr ostrog brasna

Dobro umutiti jaja i secer. otopiti med i margarin na tihoj vatri. Ne sme da prokljuca, samo da se otopi. Dodati toplu smesu u umucena jaja. Promesati sa mikserom, zatim dodati sodu bikarbonu i na kraju brasno. Sve mutiti sa varjacom. Testo, ostaviti da odstoji oko sat vremena.
Podeliti smesu na dva dela (po mogucstvu jednaka, ja nisam ovaj put uspela da podelim jednako ). Staviti jedan deo testa na papir za pecenje, zatim ga prekriti drugim papirom i razvuci ga oklagijom na velicinu dna od tepsije. Peci koru na prevrnutoj tepsiji, oko 6-8 minuta na 180-190 stepeni (zavisno od rerne). Obratiti paznju da kora ne pregori (to se lako desi). Ispeci i drugu koru na isti nacin. Pecene kore su meke, hladjenjem postaju tvrdje. Polu ohladjene kore, podeliti na dva dela.

Fil:
  • 1 lit kisele pavlake
  • 400gr prah secera

Za vreme dok se testo "odmara" pre pecenja, kasikom umutiti pavlaku sa secerom (nikako mikserom). Ostaviti da odstoji u frizideru. Povremeno promesati, da bi se sav secer rastopio.

Fil podeliti na tri dela i ohladjene kore filovati. Prekriti kolac i ostaviti ga u frizideru da "prenoci". Pre secenja ceo kolac posuti prah secerom.

2 коментара:

Iiiii је рекао...

Dakle to je tvoj medovik! Pa ne izgleda uopce lose!!! Ako planiras i dalje praviti medovik-e, kod Nade na blog ima dobra fora sa pravljenjem kora (lijepo ih dok su jos sirove izrezes kalupom. Tako je puno jednostavnije i urednije (na kraju).
P.S.
Da li ti je krema 'nestala' nakon stajanja (meni da, skoro se totalno upila u kore)?

Zelja је рекао...

Kolac je brzo nestao, ali definitvno kore su upile dosta fila.
Hvala za link ka Nadinom blogu, pokusacu sledeci put na taj nacin da pravim.