Uskrsnji venac

U aprilskom krugu blogerske igre Kuvarijacije, pravio se Uskrsnji venac, ciji je recept napisala Snjeza na svom blogu Vrtaljica.

Testo:

  • 500 gr brasna
  • 1 kocka svezeg kvasca (moze i suvi, prema izboru)
  • 100 gr šećera
  • 250 ml toplog mleka
  • 50 otopljenog margarina (maslaca, prema izboru)
  • 1 zumance

Izmrviti kvasac, dodati malo secera i mlakog mleka i ostaviti da nadodje. Naravno ko koristi suvi kvasac, ovak korak preskace. Umlaciti mleko i pomesati ga sa rastopljenim margarinom. Od navedenih sastojaka umesti testo. Prekriti ga krpom i ostaviti da naraste. Za to vreme spremiti fil.


Fil:

  • 500 gr jabuka (3 kom.)
  • ribana korica jednog limuna
  • 100 gr mlevenih lesnika
  • 80 gr šećera (moze i manje ukoliko su slatke jabuke)
  • 1 belance

Oguliti jabuke. Polovinu narendati, a drugu polovinu naseckati na sitne kockice. Pomesati jabuke sa naribanom koricom limuna, mlevenim lesnicima, secerom. Umutiti belance i dodati filu.

Naraslo testo, razvuci oklagijom, podeliti ga na dva dela. Staviti fil ravnomerno, urolati. Svaki rolat posebno uviti (kao sto ce cedi peskir) i na kraju uplesti rolate jedan oko drugog i saviti u venac. Prekriti folijom, prvo peci u zavisnosti od rerne 15-20 minuta, zatim ukloniti foliju i peci do kraja. Pred kraj pecenja, rastopiti 100gr marmelade od kajsija i pecen kolac premazati odmah. Posuti sa npr mlevenim lesnicima.

Ukus ovog kolaca mi je veoma poznat, pravi se cesto kuci, samo sto ga pecemo kao obicne strudle.

Recept koji je napisala Snjeza ne treba menjati ni u cemu. Savrsen je. Uskrnji venac je "nestao" za dan Uskrsa brzo.

5 коментара

Cokoladni mafini

Prosle skolske godine kompleksne brojeve smo ucile pomocu tople cokolade, a danas smo ucile valjak i krug uz pomoc cokoladnih mafina. Naravno i mafin moze da se svrsta u matematiku, kad se okrene naopako i kad se poravna osnova - dobije se zarubljena kupa. Ali to je sledeca oblast.

Suvi sastojci:

  • 250gr brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • na vrh noza sode bikarbone
  • 2 kasike kakaa
  • 100 gr secera
  • 100 grama seckane cokolade
  • vanil secer

Tecni sastojci:

  • 250ml mleka
  • 100ml ulja
  • 1 jaje

Pomesati sve suve sastojke u jednoj ciniji (staviti nekoliko kockica cokolade za posipanje). Tecne sastojke sjediniti. Ukoliko radite sa mikserom - ukljuciti mikser na najmanju brzinu. Tecne sastojke dodati suvim i sjediniti ih polako. Ne treba ukljuciti mikser na max brzinu. Gotovu smesu sipati u kalupe za mafine (koje mozete podmazati ili staviti korpice za pecenje) i posuti ih sa malo seckane cokolade. Peci ih oko 15-20 minuta. Od ove kolicine sam dobila 12 komada.

Pecene mafine ostaviti da se ohlade. Lepseg su ukusa hladni, a i lakse se napravi zarubljena kupa

4 коментара

Krempita odnosno krem rolne

Zasto krempite da budu klasicnog oblika? Ne mora. Pre izvesnog vremena smo raspravljali zasto pojedini standardni kolaci moraju da uvek imaju klasican oblik, kad ne mora. Tako nastale kod mene krem rolne. Naravno, sve moze da se napravi i drugacijeg oblika.

Za rolne:

  • pakovanje gotovog lisnatog testa (500gr)

Ostaviti testo da se otopi. Razviti ga oklagijom, iseci na trake i uviti o kalupe sa saum rolne. Staviti u malo zagrejanu rernu da se ispeku. Ostaviti da se ohlade.

Fil:

Prepis za ovaj fil, ne znam ni sama odakle je. Napisan je na malom papiru i pravi se uvek po tome. Tako da izvor ne mogu da navedem.

  • 1 lit mleka
  • 6 jaja
  • 10 kasika secera
  • vanil secer
  • 6 kasika brasna
  • 2 kasike gustina
  • 2dcl slatke pavlake

Umutiti jaja, sa secerom, vanil secerom, brasnom, gustinom i malo mleka. Ostatak mleka staviti da prokuva, zatim dodatim umucenu smesu. Kuvati na laganoj vatri. Kad je fil skuvan ,skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Umutiti slatku pavlaku i dodati je u ohladjen fil.

Špric za kolace, napuniti filom i puniti pecene rolne. Sve na kraju posuti sa prah secerom.

Naravno, sa ovim filom moze da se naprave i klasicne krempite sa korama po zelji.

10 коментара

Srecan Uskrs



Hristos Vaskrse!



11 коментара

Sarena torta

Znate i sami, kad pravite nesto 100 puta za kucnu varijantu - uvek ispadne savrseno. Ali kad pravite 101 put - ispadne drugacije. Tako je sa mojom sarenom tortom. Pravila sam nebrojeno puta i svaki put je bila idealna, samo ovaj put su kore odlucile da ce da narastu sasvim drugacije i neravnomerno. Inace, recept je prepisan pre nekoliko godina iz nedeljnog dodatka iz Vecernjih novosti.

Bela kora:

  • 3 jaja
  • 100 gr secera
  • 75 gr mleka
  • 1/2 kesice praska za pecivo (5gr)
  • 150gr brasna
  • 70gr ulja

Odvojiti belanca i sa kasikom ledene vode umutiti u cvrst sneg. Dodati zatim secer, zumanca, mleko, brasno pomesano sa praskom za pecivo i na kraju dodati ulje. Sve sipati u podmazan kalup i staviti da se pece.


Crna kora:

  • 3 jaja
  • 100 gr secera
  • 75 gr mleka
  • 1/2 kesice praska za pecivo (5gr)
  • 150gr brasna
  • 2 kasike kakaa
  • 70gr ulja

Na isti nacin umutiti crnu koru. Jedina razlika je to sto se u brasno doda prosejan kakako pored praska za pecivo. Ispeci koru.

Pecene kore ostaviti da se ohlade, zatim ih preseci na pola.


Fil:

  • 6dcl mleka
  • 6 kasika brasna
  • 6-8 kasika secera
  • vanil secer
  • 170gr margarina

Sjediniti brasno sa secerom i sa malo mleka. Ostatak mleka staviti da provri, zatim dodati umucenu smesu i sve skuvati. Ostaviti da se ohladi. Ohladjen fil, sjediniti sa 170gr margarina.

Pored svaga navedenog potrebno je jos par kasika dzema/marmelade po izboru (domaca bi bila idealna) i voce. Obicno pravim sa bananama.

Nacin redjanja: staviti prvo belu koru, premazati je za malo dzema, zatim staviti 1/3 fila i poredjati voce. Zatim staviti crnu koru, koja je takodje namazana sa malo dzema, fil i voce. I tako redom dok se ne potrose sve kore i fil. Tortu ukrasiti po zelji.

Predlog, peci kore u plehu od rerne i samo ih preseci na pola.

5 коментара