FBI - Zapečene kobasice


Postoje dani, kad se prosto ne zna sta da se pravi za rucak. Ili se covek ulenji ili prosto nema inspiracije neke. Tako u potrazi sta praviti za rucak, krenem da istrazujem blogove zbog ideje. Ideju sam pronasla na blogu Nade, koji se zove Just good food, koji je ovog meseca pod istragom u blogerskoj igrici FBI rukavice koju je pokrenula mamajac.


Blog je sa prelepim slikama i jos lepsim receptima. Prosto, covek ne zna sta bi pre pravio. Ulaznica za ovu igricu, a i rucak za taj dan su Zapecene kobasice ("Toad in the hole").


Sastojci:

  • 5 - 6 kobasica
  • dimljena slanina
  • malo ulja
  • 3 jaja
  • 130gr brasna
  • 300ml mleka
  • 1/2 kesice praska za pecivo
  • naseckan persun (ja sam koristila iseckani vlasac)

Koristila sam dve vrste kobasica: junecu i srpsku kobasicu. Njih sam malo obarila (tek da baci kljuc) i ogulila. Zatim sam ih uvila u tanko secenu slaninu i stavila sve da se zapece u rerni u posudi koju sam malo premazala uljem (mrvicu). Dok se to peklo, umutila sam jaja sa mlekom, brasnom i praskom za pecivo. Kad su se kobasice i slanina dobile lepu boju, izvadila sam ih iz rerne i prelila sa pripremljenom smesom i na kraju sam posula sve sa vlascem (nisam ljubitelj persuna). Vratila u rernu da se ispece do kraja.




Hvala Nado na predlogu za rucak. Odlican je bio, brzo se spremio, a i brzo pojeo.

Zao mi je sto nisam stigla jos nesto da isprobam sa bloga Just good food, ali bice dana i za ostatak.








11 коментара

Bakin kolac od kukuruznog brasna


Tema ovomesecne igrice Ajme, koliko nas je je kukuruz, a zadala je Mihaela. Ideja sta sve spremati od njega na pocetku sam imala hiljadu, ali kako se mesec priblizava kraju - napravila sam samo dve poslastice od njega. Blogersku igru Ajme, koliko nas je je pokrenula Monsoon.

Volim da koristim kukuruzno brasno, tako da sam sinoc pravila tradicionalni bakin kolac, samo sto sam menjala malo recept. Umesto psenicnog brasna sam koristila kukuruzno i umesto secera fruktozu.



Osnovni recept:

  • 5 jaja
  • 15 kasika secera (ja sam stavila 5 kasika fruktoze)
  • vanil secer
  • 1 1/2 solje mleka
  • oko 5 solja brasna (ovaj put je bilo kukurzno)
  • 1 prasak za pecivo
  • 1 1/2 solje ulja

Umutiti jaja sa secerom, zatim dodati ostale sastojke. Testo mora biti redje, tako da kolicna brasna zavisi. Ponekad stavim 4, a nekad i 5. Konkretno za kukuruzni bakin kolac sam stavila 5 solja. Zagrejati aparat za galete i peci. Naravno podesiti teperaturu prema apratu. Solja koja je sluzila za meru je solja Doncafe





9 коментара

Nagrada - Prix d'Arts


Obradovala me je pre nekoliko dana poruka od drage
Taci, da me u dzaku brasna ceka nagrada.

„Prix d'Arts je nagrada za blogere koji prenose kulturne, etičke, literarne, osobne itd. vrijednosti izvan nacinalnih i govornih granica. Koji, sažeto rečeno, pokazuju da se njihova živa kreativnost i razmišljanje može lako otkriti u njihovim riječima i između redaka, bez obzira na jezik kojim pišu. Nagrada je zamišljena kao sredstvo promicanja prijateljstva među blogerima, način da se iskaže naklonost i priznanje za njihov rad koji webu daje dodatnu vrijednost.“ (citat sa bloga Κάθαρσις).


Nagradu prosledjujem sledecim blogovima:



Pravila:
1. Logo koji ste preuzeli oznacite linkom bloga sa kojeg je nagrada urucena
2. Nagrade prosledite dalje.

3 коментара

Vocna plazma torta

Torta koja se brzo napravi, brzo pojede. I najbitnije svima se dopada.




Sastojci:

  • 500ml slatke pavlake
  • 3 kesice slaga
  • 2dcl mleka
  • 1 kisela pavlaka
  • voce (po izboru, moj izbor je uvek neko "kiselije)
  • oko 200gr plazme (u komadu)
  • malo toplog mleka za plazmu
  • oko 200gr mlevene plazme

Umutiti slatku pavlaku. U drugoj posudi umutiti slag sa 2dcl mleka, zatim u umucen slag dodati kiselu pavlaku. Sve zajedno umutiti sa slatkom pavlakom. Podeliti na dva jednaka dela. Jedan deo ostaje, dok u drugi deo dodati mlevenu plazmu. Moze se dodati i vise mlevene plazme, sve je po sopstvenom izboru.

Na tacni poredjati plazmu koja je nakvasena sa mlakim mlekom (umociti plazmu u mleko). Preko toga staviti beli deo fila, zatim poredjati voce i na kraju staviti deo sa mlevenom plazmom.

Ovaj put sam je pravila sa kupinama. Odlicna mi je i sa jagodama ili visnjama.

Ostaviti tortu da "prenoci", zatim je ukrasiti po zelji i uzivati.

6 коментара

Kukuruzne palacinke


Palacinke volim u svim oblicima. Danasnje su bile kukuruzne, sto je i tema ovomesecne blogerske igrice Ajme koliko nas je, koju je pokrenula Monsoon. Temu je zadala Mihaela. Prelepa tema za jesenje dane.

Ovaj put sam modifikovala malo osnovni recept po kome pravim kukuruzne palacinke. Umesto kravljeg mleka stavila sam sojino mleko.

Osnovni recept:

  • 3 jaja
  • malo soli
  • oko 300 gr kukuruznog brasna
  • 4dcl mleka

Pomesati brasno i so, dodati mleko i na kraju toj smesi dodati umucena jaja. Sve lepo sjediniti i peci na standardan nacin. Sojino mleko koje sam koristila je bilo u prahu. Tako da sam na pocetku u brasno dodala 8-9 kasicica mleka i malo manje od dve solje vode (solja je od 2dcl). Pecene palacinke filovati po zelji.




4 коментара

Pekmez od jabuka



Zivim u kuci. Naravno postoji i dvoriste, koje nije veliko. Ono sto je bitno je to sto je puno zelenila i voca. Ima tu svega: kajsija, sljiva, tresnja, jabuka, dunja, kruska (samo ona rana) , breskva, visnja, ribizla ... Neko ce sad reci da preterujem, ali to voce ima nekako drugaciji ukus od ostalog. Tako kad krene sezona npr kajsija - sve se pravi od nje. Sad su na red dosle jabuke. Ove godine su veoma dobro rodile, cak i prerodile. Kako se blizi jesen, pocinju da opadaju pojedine. Nista im nije samo je malo guzva na grani.



I tako da ne propadnu, nastao je juce prepodne pekmez od jabuka. Konkretnih kolicina i vremena spremanja nema.



Pravila sam ga na sledeci nacin:

Jabuke oprati, oguliti i iseckati na kockice. Staviti ih u serpu, sipati malo vode (tek da bude na dnu vode malo) i staviti da se kuvaju. Skuvane jabuke propasirati. Vratiti ih na sporet i dodati sok od jednog limuna. Kad krene da kljuca dodati secer i nastaviti kuvati do zeljene gustine. Naravno mora da se mesa, da ne bi prigorelo. Gotov pekmez sipati u ciste i suve tegle, poklopiti. Sve zajedno poredjati u neku posudu i dobro pokriti. Ostaviti da sve upakovano odstoji 24h. Sto se tice kolicine secera, sve je tkz "odokativnom" metodom. Nezahvalno je reci treba toliko secera, sta ako su jabuke sladje ili npr kiselije ili da li su dovoljno zrele ili ne.

Kolicine koje sam ja imala juce su sledece:
  • 1,5kg ociscenih i iseckanih jabuka
  • sok od jednog limuna
  • 350gr secera

Nisam dodavala konzervans, kad vec jabuke nisu prskane, zasto da dodajem. Ne volim da dodajem dzemfix ili bilo koju vrstu zelatina u pekmeze i marmelade. Od ove kolicne sto sam navela ispalo je nekoliko teglica, sasvim dovoljno . Osim toga brzo ce da se pojede, a i za koji dan ce se praviti novi. I prilikom narednog pravljenja, uzivacu u mirisu jabuka.





9 коментара